ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Barcelona: "Kai baigėsi prie sriubos patiekta duona, nustojau valgyti ir sriubą"

Barcelona, Linkmenų 5, Vilnius

2012 - 04 - 11

Kadangi nesu europinių miestų gerbėjas ir man daug mieliau nuvažiuoti į kokią skylę trečio pasaulio šalyse, taip nutinka ir su viešojo maitinimo įstaigomis. Dažnu atveju būna, kad vietoj „Briusly“ renkuosi „Sultinius“, vietoj „Pramogų banko“ – „Plumbum“ (buvusį „Tašką“), o vietoj naujojo trendo „Debut“ – mieliau pasirenku bevardį kinų restoraną netoliese.

 

Galvojau, kad restoranas tokiu skambiu pavadinimu – „Barcelona“, „plakanti Ispanijos širdis Lietuvoje“ – sukels skambų ir džiaugsmingą triukšmą mano skrandyje. Kaip pasirodė vėliau, sukėlė nebent švelnų paviduriavimą nuo beskonio maisto. Įėjus į restoraną pasitiko paprasta, vidutiniškos išvaizdos maitinimo įstaiga, kurios padavėjai atrodė tokie užsiėmę, jog jų buvo sunku sulaukti net sėdint netoli virtuvės. Bet ne akių paganyti atėjome. Pradėjome nuo kalmarų žiedų, kurie sukėlė didelį malonumą ir nuteikė viltingai.

Dėl didelio pasirinkimo iš meniu buvo sunku apsispręsti, ko norėtųsi paragauti. Kainos skyrėsi nestipriai – dauguma pagrindinių patiekalų sukosi aplink 29 litus. Pinigai nedideli, bet tokie, jog už juos nori ne kebabų pardavėjo kepto maisto, o normalaus virtuvės šefo pagaminto patiekalo. Restoranas siūlė įvairausius ispaniškos kilmės patiekalus, kurių pavadinimai priminė paskutinį apsilankymą Barcelonoje. Gaila, bet vėliau paaiškėjo, jog tai – tik pavadinimai.

Kadangi norėjosi kažko aitresnio, o dargi esu didis česnako gerbėjas, pasirinkau vištienos sultinio, kiaušinio ir smulkinto česnako sriubą „Castellana“. Kai atnėšė kažkokį birzgalą iš vandens, gabalėlio sviesto ir česnako ataskonio, kantriai suraukęs nosį valgiau ir apsimečiau, kad labai skanu. Tiesa, kiaušinis buvo, neapgavo. Kai baigėsi prie sriubos patiekta duona, nustojau valgyti ir sriubą – be užkandžio tas virėjo prakaito ir šlapimo mišinys buvo neįveikiamas.

Sviestžuvė ir jautienos nugarinės kepsnys nepasižymėjo niekuo ispanišku ir niekuo nesiskyrė nuo bet kokio čiliako tep-lep patiekalo. Midijos baltojo vyno-grietinėlės padaže nebuvo prastos, tačiau didžiulio pasitenkinimo nesukėlė. Kaip skaniai pateikti midijas reiktų pasimokyti iš „Rene“ – ingriedientai tie patys, o skonis – visiškai kitoks. Taigi, kaip jau supratote, „Barcelona“ buvo pilna vidutinio lygio patiekalų, už kuriuos neverta mokėti nė pusės jų kainos.

Tuomet atėjo laikas pagrindiniam vakaro akcentui. Niekaip negalėjau išsirinkti, ar apsistoti ties ispaniška paella, ar visgi rinktis ispaniškus makaronus su jūros gėrybėmis. Iš pirmo žvilgsnio atrodė, jog visi meniu pateikti paella ir makaronų patiekalai – vienodi. Meniu sumanytojai, matyt, nelabai išmanė apie ispanų virtuvę, todėl rašė beleką. Visgi likau prie makaronų. Kaip pasirodė, jūros gėrybės – tai tik vidutinis kiekis tų pačių midijų ir viena nedidukė karališka krevetė. Visa kita patiekalo už 29 Lt sudėtis – paprasti (Optimos Linijos?) makaronai, pagardinti ne kuo kitu, o… majonezu. Majonezą jie vadino kažikokiu ten padažu, bet mano skonio receptoriai dar ne tokie sugadinti, jog neatskirčiau majonezo nuo normalaus ispaniško padažo.

Privalau paminėti, kad pusė šių makaronų buvo prisvilę prie keptuvės, kurioje jie buvo patiekti. Palikęs nesuvalgyto 2/3 patiekalo pasijaučiau lyg atidavęs 29 litus Pakso rinkimų kampanijai – užpakalį nusišluostyti būtų daug naudingiau. Nusprendžiau, kad skųstis neverta, užtat padarysiu daugiau reikiamo teisingumo paviešindamas atsiliepimą internete.

Vakarėlio nuotaiką pakelti mėginau desertais. Pieno ir ledų bananinis kokteilis pasirodė esąs pagamintas iš neprinokusio banano ir praktiškai be ledų. Nuobodaus „Čili“ tinklo kokteiliai penkiskart skanesni. Tačiau „ispaniškos“ spurgos „Churos“ pasirodė visai skanios ir maloniai jas sukrimtau. Nepaisydamas fakto, jog tai buvo toli gražu ne ispaniškos spurgos, o paprasčiausios lietuviškos spurgos, tik mažiau apkeptos (tą man patvirtino ir pati padavėja).

Nei vienam piliečiui, tuo labiau tokiam buožei kaip Užkalnis, nerekomenduoju eiti į restoraną „Barcelona“. Šis restoranas pateikia tikrai ne ispaniškus patiekalus, be to neturi normalaus virtuvės šefo, kuris patiekalus pagamintų bent kiek originaliau. Maistas buvo beskonis, pridegintas, be jokio cinkelio. Jeigu užtepi varškės kremo ant batono ir šalia padedi dvi alyvuoges, tai dar nereiškia, kad pagaminai ispanišką Tapas. „Barcelonoje“ ispaniškumo tiek pat, kiek mano balkone, kur laikau prasmirdusius batus ir maišą alaus butelių. Kaip ne miesto centre esančiam restoranui reikėtų stengtis dirbti prie maisto – kad lankytojai grįžtų, važiuotų toli tik dėl maisto, prisimintų restoraną dėl išskirtinio skonio. Tačiau viskas čia atvirkščiai.

Restoranas, beje, giriasi savo ispaniška aura ir muzika. Garsiai grojantys Led Zepellin, Radiohead ar Enya parodė nebent tai, jog padavėjai klausosi visai neblogos muzikos ir mėgsta savo muzikinę erudiciją parodyti lankytojams. Ispaniškos auros nesustiprino ir pagal rusišką techno-pop muziką šokančios arabiškai apsirengusios merginos iš trupės „Venus“, kurios skeldavo po pasirodymą kas 10 minučių. Galiu tvirtai pasakyti, kad ta rusiška techno-pop muzika tobulai atvaizdavo tikrąją restorano aurą ir maisto kokybę.

Autorius Mykolas Kleckas

Barcelona, Linkmenų g. 5, Vilnius. Tinklalapis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio: 10:00 – 23:00. Penktadieniais: nuo 10:00 iki vidurnakčio. Šeštadieniais: nuo 11:00 iki vidurnakčio. Sekmadieniais: nuo 11:00 iki 23:00.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (21)
Andrius Užkalnis 2012-12-08 12:54

„Visada puikus maistas“ yra pareiškimas, daug pasakantis apie pareiškiančiojo išmanymą. Dar parašykit „skanu, sotu ir pigu“.

juokdarys 2014-04-05 21:39

ar tik parašęs komentarą nebus pats virtuvės šefas, chi chi chi

Valgykla 2015-01-04 01:26

Barcelona yea valgykla ir near ka via lignite nebent esi zombis is rajono.

2013-01-03 14:34

Gal ir skonio reikalas, bet ispaniškos virtuvės ten nė pro kur nepriminė nei prieš 2 metu nei šiuo metu.

Me 2013-07-05 10:33

Barcelonoje daug laiko praleista, bet tikrai ne del skanaus maisto. O del alaus ir kompanijos. Bet ir tai jua ten nebeinam, nes pries kelis metus viskas ne i gera ten pasikeite. Tiek kainos, tiek maisto kokybe suprastejus, tiek aptarnavimas.

Parašykite komentarą