ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Bunte Gans: nekulinarinės Vokietijos smagus eksportas

Bunte Gans, Aušros vartų 11, Vilnius

2014 - 04 - 17
Aušros vartų gatvė yra nelabai blogoje Vilniaus vietoje

Vokietija – tai ne tas kraštas, kuris davė pasauliui didelius kulinarinius pasiekimus. Jis davė sotų maistą ir daug, daug alaus. Ir dar muziką, kurią groja triūbomis ir būgnais storų pilvūzų orkestrai, kuriuose vyrai apsirengę odinėmis kelnėmis ir kiekviena melodija įtartinai primena dainą „Jau gegužio žiedai“.

Vokietijoje, žinia, yra didelė perkamoji galia, ir daug gerų restoranų. Bet vokiečių nacionalinė virtuvė – tai kaip lietuvių nacionalinis diktantas, arba, kitais žodžiais tariant, geriausiai pritaikytas dalykas tiems, kam jis ir dabar patinka. Nieko, žinoma, blogo: tačiau išgirdęs apie vokiečių virtuvę, dažniausiai pradedu įsivaizduoti dešreles ir tirštus padažus, o tai užneša prisiminimus apie maitinimo įstaigą „Kuršis“ Nidoje vasarą, ir noras atsiduoti kulinarinei pilvo šventei tuojau praeina. Jei klausiate, apie ką kalbu, tai „Kuršis“ yra kaip „Forto Dvaras“, tik vietoje forto ten tortas (greičiausiai – medaus tortas, kaip iš gedulingų pietų), o dvaro suvis nėra. Na, jūs supratote.

Žinau, subjektyvu. Bet aš jau toks, ir kitokio manęs nebus, todėl prašom skaityti toliau.

Viduje tvarkinga ir geriau negu Vokietijoje, bent jau iš išvaizdos

Taigi, restoranas Bunte Gans – margoji žąsis, pakeliui iš sostinės Rotušės prie Aušros vartų. Pavadinimas kaip sykis man sugalvotas. Na, Laukinės Žąsys, ir viską ten. Pirmiausia nenorėjau ten eiti, nes vokiečių virtuvė (kulinarinė ekskursija į pietų Vokietiją anais metais nepridėjo pasiryžimo), paskui kažkada bandėm, ir negavom vietų. Vėliau eidami pro šalį kiekvieną kartą matėm, kad restoranas pilnutėlis žmonių. Na, tai ir užsisakėme.

Viduje viskas atrodo, kaip seno Vokietijos miestelio senamiestyje, tik gražiau. Taip jau būna: kaip japonai savo Tokijo dangoraižiuose padaro amerikietiškus barus, geresnius už Ameriką, kaip Šekspyro viešbučio Vilniuje restoranas yra labiau angliškas, negu 99% įstaigų pačioje Anglijoje, taip ir čia tokia pagerinta Vokietija. Kažkiek klasė ir lygis aukštesni. Arba gal gyva muzika – neprievartinis skambinimas pianinu (kodėl jo dažniau nebūna?) – irgi prisideda prie gero pojūčio.

Turistų nedaug. Lankytojai daugiausiai vietiniai – perduodu atskirus linkėjimus tai kompanijai, kuri, mane pastebėjusi, nustojo kalbėti ir spoksojo taip, lyg jau tuoj išsinarintų akis. Aš žinau, kad esu ir išvaizdus, ir jums patinka mano rašymai, bet kitą sykį gal elkitės kukliau.

Steak Tartare, nedidelė porcija, bet užtat perpus pigiau negu Markuse.

Pradžiai – totoriškas bišteksas iš jautienos file (30 Lt). Kaparėliai, rauginti agurkėliai ir svogūnėliai (štai kiek mažybinių pupuliukų vienoje vietoje) – atskirai. Mėsa labai gardi ir kvepianti gaiviu oru, su putpelės kiaušiniu per vidurį, kaip priklauso. Nedaug trūksta iki skaniausio Vilniaus totoriško bifštekso kepsninėje „Markus ir Ko“, tik anas lygiai dvigubai brangesnis.

Traškūs karpio gabalėliai, tipo prie alaus, bet mes alaus neėmėm.

Traškios karpio juostelės (18 Lt) lyg ir skirtos valgyti prie alaus, mes alaus neimam, geriame vyną, bet nesigailim užsisakę. Traškios čia reiškia traškios, ne kiek mažiau panašios į kempinę, ir plonos, ir gruzdintos ne per riebiai. Vienas iš tų užkandžių, kurių kada nors nori užsisakyti daug, ir vien tik tai ir valgyti. Ir granatų padažas pamirkymui prie tų juostelių. Aš kada nors nueisiu ten, užsisakysiu su kompanija dešimt porcijų to patiekalo ir sėdėsiu ten iki vidurnakčio, plempdamas alų, o paskui ryte prašysiu trenerio, kad mane sporto klube dvigubai nubaustų.

Salotos, žinoma, tam kas mėgsta salotas

Gertrūdos salotos su karamelizuota vištiena ir sezamais (19 Lt) buvo nuostabios – viena mano palydovių pasirinko jas kaip pagrindinį patiekalą, ir nenusivylė. Saldumo daug, bet saikingai. Gera, kokybiška vištiena.

Vištiena su voveraitėms ir grietinėlės padažu prašėsi suvalgoma kartu su petelne.

Pagrindinis patiekalas, vištiena su bulvėmis ir voveraitėmis, patiekiama karštoje keptuvėje, su grietinėlės padažu (29 Lt) buvo ideali pamoka apie teisingą paprastų produktų panaudojimą – visokiems liaudiško maisto restoranams kur nors Labanore, kur taukus gardina taukais ir sumaišo su spirgais ir tada būna esą labai lietuviška. Bulvės, vištiena, voveraitės, grietinėlė. Pabandykite kada nors. Patiekalas buvo, žinoma, iš tų kur ypatingo sveikumo vis tiek nerasi, tačiau norėjosi kartu suvalgyti ir plieno keptuvę.

Dešrelės iš Vokietijos, kai kurios net optimizuotos lietuviams

Kadangi restoranas didžiuojasi iš Vokietijos importuojamomis dešrelėmis, kurių kai kurios, pasak padavėjo, dar ir pritaikytos lietuviškam skoniui (nepaklausiau, kokiu būdu pritaikytos, gal kitą kartą), tai užsisakėme trijų rūšių dešrelių rinkinį (33 Lt) – šalia puikios bulvių košės gulėjo baltoji Miuncheno dešrelė, vokiška „Bugos“ dešrelė ir susuktoji dešrelė, ir visos buvo puikios: švelnios ir kvapnios. Patiektos dviejų rūšių garstyčios, saldžiosios ir klasikinės, tai aš rekomenduoju saldžiąsias, nes tokių retai kur rasi ir santykis su mėsa itin vykęs.

Tai atrodo, giriu juos, ir tai dar ne viską parašiau. Nuo aptarnavimo (padavėjas išmano visą savo meniu, taip turėtų būti visur, bet būna retai) iki pačių keptos duonos su paprastu, bet gardžiu sviesto užtepu, viskas tą vakarą pataikė tiksliai ten, kur reikia. Nedažnai taip galiu pasakyti. Išeidamas jau norėjau grįžti vėl.

Trise sumokėjome 190 Lt ir arbatpinigius. Penkios žąsys iš penkių.

 

Bunte Gans, Aušros vartų 11, Vilnius. Tel. +370 5 212 8312. TinklalapisFacebook profilis.

Kasdien, nuo 11:00 iki vidurnakčio.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (10)
Arturas 2014-05-10 13:07

Mano manymu per dauk isgirtas restoranas. Pradziai reikia pavalgyti pacioje vokietijoje o tada girti. Nes cia net nekvepia vokisku restoranu lyginant su tais kur yra vokietijoje

Agne 2014-05-30 15:37

Super restoranelis, niekad nenusivyliau maistu, o padavejai ten isvis fantastiski, daugam reiketu is ju pasimokyti aptarnavimo meno.

jadze 2014-06-13 12:08

Man baisiai skani pasteto uzkandele. Ir viskas skanu. Ir porcijos kaip vokiskam restorane.

petriukas 2014-06-15 23:13

Vokieciu virtuve labai nasi i musu, trukta tik saltibarsciu ir bulviu kukulius jie su mesa nedaro, jai idarytu butu cepelinai :)

As 2014-06-29 12:23

Fantastinis restoranas, mano mėgstamiausias ;)

Parašykite komentarą