Burbulio vyninė: geras atsakymas niūrioms prognozėms


2013 - 11 - 07
Ponas Barzda prie baro.

Kai ši vyninė atsidarė prieš trejus metus, aš neprognozavau jai geros ateities. Paskutinis dalykas, kurio reikėjo Vilniui, buvo dar viena vyninė (na, gal ne visai paskutinis – Vilniui nereikėjo dar vieno blogo kinų restorano, dar vieno griūvančio Senamiesčio pastato, kurio neleidžia atstatyti paveldo nacių legionai, arba dar vieno troleibuso su greitųjų kreditų reklamomis ant šono). Vyninės vardas Lietuvoje buvo išdergtas ir apspjaudytas girdyklų ir pigaus importo pilstymo į taures fabrikų.

Tos vietos, kaip piktybiniai augliai prisiurbę prie gatvių turi labai didelę atsakomybės naštą. Kaip ir tos vyno parduotuvės prekybos centruose, kur nieko daugiau, tik žemiausia kaina, ir kurių jų savininkams visai nėra gėda.

Paskutiniojo Teismo dieną juos be eilės leis prie katilų, kur kunkuliuos net ne smala, o prastas vynas, kuriuo jūs girdėte jaunimą (o pas jus daugiausiai ateina jaunimas). Tas pats vynas, kurį jūs, arba jūsų tiekėjai, supirkinėjote iš bankroto administratorių ir iš griaunamų sandėlių Ispanijoje ir Prancūzijoje, lakstydami po tas šalis sunkvežimiais, kaip žiurkės po šiukšlynus, ir tempdami į Lietuvą viską, nuo ko ji priprato manyti, kad už dempinginę dvidešimties litų kainą bare galima (ir reikia) tikėtis butelio geriamo vyno, trijų taurių ir neblogo laiko leidimo.

Ir šiaip tai vyninei viskas turėjo išeiti nekaip. Pirmiausia, vieta Rūdninkų aikštėje yra tolokai nuo visų turistų takų. Antra, ji yra gyvenamajame name, reiškia, negalima laikyti jos atidarytos iki paryčių. Trečia, Burbulio vyninės specializacija – Italijos vynai (ir dar egzotiniai, mažai kam girdėtų vynuogių veislių), o lietuviai, bent jau šiuo metu, mėgsta pigesnius ir saldesnius Pietų Amerikos (ypač Čilės) vynus; žinoma, ir Čilėje gaminami fantastiški vynai, nebūtinai visi panašūs į kvapnų ir gardų sirupėlį, tačiau juos retai kas veža į Marijos žemę. Ketvirta, čia nėra meniu, nėra keptos duonos, nėra net „rinkinuko prie vyno“, tik duona, poros rūšių sūris, kumpis, alyvuogės ir džiovinti pomidorai. Ką jie ketina lošti?

Pilnos lentynos butelių, net ranka pavargo fotografuoti.

Pasirodo, viskas yra įmanoma. Sako, savininkas, ponas Vaidas Burbulis, svajojo apie vyninę nuo vaikystės. Ir, pasirodo, Vilniaus vyno gėrėjai nėra tokie beviltiški, kaip man buvo pasirodę. Gal ir aš, šiaip jau didelis optimistas, turėjau labiau pasitikėti savo įpročiais, nei neaiškia bloga nuojauta.

Vyninė yra nedidelė: vos apie 40 sėdimų vietų keliuose kambariuose, kuriuose glaudžiasi ir vyno parduotuvė. Atsistoju prie lentynų – tikrai, beveik viskas yra iš Italijos, maža žinomų prekės ženklų, ir vis vynuogių veislės, kurias ir besimokę apie vynus labiau pažįsta iš teorijos vadovėlių (na, kaip gydytojai pažįsta retas ligas, su kuriomis tenka susidurti kartą per dešimt metų).

„Taurės, čia tūkstančiai jų“.

Aš šiaip smalsus vyno gėrėjas ir šį bei tą išmanau, tačiau net ir man dažniau norisi ne visiškos egzotikos, ne tokio vyno, kuris garsus nebent tuo, kad šią vynuogių veislę moka ištarti ir be klaidų parašyti gal penkiasdešimt žmonių pasaulyje, ir tik neseniai pradėjo naudoti kokybiškam vynui su vietovės pavadinimu, o anksčiau veždavo iš pietų į Šiaurės Italiją, kur maišydavo su kitomis veislėmis didelėse cisternose.

Tačiau gėrėjai, atrodo, nežiūri į viską taip sudėtingai. Gal turėčiau būti paprastesnis ir aš. Kai kas ateina gerti to, prie ko jie pripratę, kiti kiekvieną kartą nori kažko naujo ir pasitiki patarimais. Egzistencinius klausimus daugumas palikę namie. Žmogus prie baro, geru vardu Žygimantas Barzda (bet be barzdos), sako man, kad nuolatiniai klientai sudaro turbūt apie 70 procentų visų klientų.

Viskas nusitrynė, matyt rankos dreba.

Jiems nereikia labai vargintis dėl maisto, laikyti ir plauti aštuonių dydžių lėkščių ir lėkštelių ir lakstyti su Kijevo kotletais ir Raganų plaktiniais ir su desertais iš šaldiklio. Maistas labai paprastas (minkštasis sūris iš Užupio krautuvės parinktas puikus, valgyčiau ir valgyčiau), ir ne dėl maisto čia ateinama. Ir tegul taip ir būna. Čia viskas apie vyną, čia jam visas dėmesys, ir, tiesą pasakius, visos išlaidos.

Tai ne pigi vieta, žinau iš savo patirties (visada stebiuosi, kada tiek spėjau išgerti) – ponas Barzda patvirtina, kad vynas yra prabangos prekė, ir kaip toks ir parduodamas. Vienas lankytojas tikisi išleisti per vakarą apie 100 litų, ir Dievas mato, tai nėra labai sunku, kai prasideda elegantiško Amarone, kainuojančio po 200 Lt už butelį, pilstymas taurėmis (šis vynas dažniausiai be galo tirštas, natūraliai toks saldus, kad, regis, peržengia sauso vyno ribas, o čia pajutau nepatirtą gaivumą). Vyno taurė čia prasideda nuo 12 litų ir eina brangyn.

Pagalvojęs, suprantu, kad ši vyninė visiškai niekuo nesidalina ir nieko nepavydi pigioms girdykloms, kur vakaro biudžetas vienam žmogui yra apie 30 litų. Vienų ir kitų klientūros nesusikerta, ir tai yra puiku, nes laisvame mieste vietos ir rinkos užteks visiems.

Dvejojau, ar turėčiau skirti jiems penkias žąsis iš penkių, ar visgi duoti keturias, nes ko gi man nevaizduoti didelio gurmano, kuriam norėtųsi platesnio maisto pasirinkimo, ir vyno iš daugelio šalių, na, grynai iš paikumo. Paskui pagalvojau – neturiu kabinėtis. Ši vyninė yra išties dovana Vilniui ir tokiems, kaip aš. O dovanotai vyninei į žąsis nežiūri. Todėl penkios, ir sėkmės.

 

Burbulio vyninė, Rūdninkų g. 18, Vilnius. Tel. +370 5 260 8455. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo antradienio iki ketvirtadienio: nuo 15:00 iki 23:00 val. Penktadieniais ir šeštadieniais: nuo vidurdienio iki 23:00 val.


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (7)
Tiksliukas 2013-11-07 23:05

Visas geras vietas išduodate pižonams ir vabybininkams. Tikiuosi, Burbulio imunitetas atsparus.

Martis 2013-11-07 23:24

Užkalni, būk biškį paprastesns.

Foodie 2013-11-08 03:25

Sekmes Vaidui ir toliau!

Linas Vaitulevičius 2013-11-08 23:51

Amarone turi mesos, kartumo ir nokumo tiek, kad galima klijuoti saldumo epiteta, suprantant kad vynas gi sausas. As bent jau supratau, kas noreta pasakyt. Tas Amarone tikrai toks yr.

Vacationer 2016-03-16 01:39

Aplinka, aptarnavimas, atmosfera – super

Parašykite komentarą