Erik’s Gondolen: kelionė į padebesius ir į kulinarinę praeitį Stokholme


2015 - 04 - 20
Iš lauko įvėjimas signalizuoja tokią generinę prabangą. Like per Maskvos olimpiadą

Švedijoje viskas gerai, ten gi socializmas, viskas dėl žmogaus ir kaliniai belangėse gyvena gražiau, negu mūsų mokytojai ir bibliotekininkai Kybartuose, sako liaudies legenda. Tiesa? Nebūtinai, bet aš šį sykį netikrinsiu kalėjimo valgyklos maisto, geriau pažiūrėsiu, ką Stokholmas siūlo atvykusiam prakutėliui – na, kuris svetimame mieste nori nueiti į kokią nors vietą, kuri yra vietinių pasididžiavimas, kur reikia užsisakinėti staliuką prieš savaitę ir kur nuėję žmonės paskui pasakoja vieni kitiems, kad, žinote, mes ten buvome.

Toks jau iš lauko vaizdas, kaip kokio gigantiško statybinio krano

Erik‘s Gondolen Stokholmo centre yra tokia vieta. Restoranas atrodo kaip koks statybinis kranas – ilgas kaištis, įsmeigtas į aukšto pastato viršutinį pastatą, toks lyg ir šiltnamis padebesiuose. Iš viršaus galima matyti, ne, ne visą Stokholmą, bet didelę jo dalį (tiesa, gal ir ne pačią gražiausią), tačiau vis tiek įspūdinga. Restoranas atidarytas 1979 metais, ir tais laikais žmonės buvo lengvai stebinami, lengviau nei dabar. Ne tik Švedijoje – net ir Lietuvoje anais laikais Gedimino prospekte ožkos ganėsi ir nebuvo nei telefono, nei televizijos.

Mokėti čia bare reikia KIEK?

Įdomiau tai, kad restoranas kaip tada nustebino švedus, taip jie ligi šiol ir neatsitokėjo: rezervacijos tai pačiai dienai negausi (užsakinėjau prieš savaitę), ir atėjus raukosi ir liepia laukti, sako, staliukas neparuoštas. Nieko baisaus, palauksime prie baro, kaip ir daugelis kitų, kurie čia atėjo ir geria per brangius kokteilius. Labai vidutiniško vyno taurė čia kainuoja apie 10 eurų – Švedijoje valdžia žmones moko mažiau girtuokliauti, keldama kainas. Švedai ašaroja, bet geria, viltingai laukdami atostogų pigesnėse šalyse, kai galės užlipti ant kamščio kaip reikalas. Dešimt eurų, viešpatie mieliausias, už tiek Lietuvoje juk galima nusipirkti keturis butelius skanaus vaisių-uogų vyno, kur Monikutė ant etiketės ir butelis plastikinis. Rinkis prekę lietuvišką – bet ne, ne šiandien.

Šukutės tokios buvo. Sunku sugadinti.

Užkandžiams šukutės (man visada patinka šukutės), 155 kronų (€16,61). Gerai pagaminta? Normaliai. Ir aš taip pagaminčiau, jeigu ką. Graži lėkštė su restorano logotipu. Senamadiška, šiek tiek vakarykštis skonis, bet čia vakardiena tvyro visur. Toks patenkintas snaudulys.

Omaras, arba greičiau pusė jo

Pusė omaro (160 kronų, €17.13) – omaras kaip omaras. Paprastas, kaip virta bulvė. Šalia liūdnas citrinos griežinėlis. Kaip Babtų kooperatinėje kavinėje prie kalmarų žiedų iš šaldiklio. Gerai, kad geras vaizdas pro langus ir brangus labai vidutiniškas vynas užglaisto atitraukia dėmesį.

Velniena, velnių mėsa. Gerai, elnių.

Pagrindiniam patiekalui renkamės elnieną (330 kronų, €35,34), nes juk Švedija, kur net kelio ženklai specialūs yra, perspėjantys apie laigančius elnius, ir kariuomenėje, sako, yra kavalerijos divizija, kinkomais elniais važinėjanti. Mat šiaurės kraštas. Na, vėl nieko ypatingo. Uogienė ant mėsos kaip iš IKEA parduotuvės Vilniuje, kas gal nėra blogai. Niekuo dar nesu nusivylęs IKEA parduotuvėje, bet ten už 35 eurus tai gali ne patiekalą, o dvi sofas nusipirkti, pagalvoju sau.

Menkė tokia labai ordinary

Ar labiau nustebins menkė (295 kronų, €31,59)? Ne, nenustebino, menkė kaip menkė – gera žuvis, kuri buvo kažkada nebrangi, kol visos neišgaudė, dabar jau beveik delikatesas. Prie menkės patiekta žuvienės dešrytė įspūdingesnė, bet ar vėl užsisakyčiau šį patiekalą? Ne, tikrai ne.

Desertas

Kriaušių putėsiai (110 kronų, €11,78) sunkiai įsimenami. Papuoštas laužyto šokolado lakšteliais, desertas atrodo kaip iš kulinarinio žurnalo – kokiais 1985 metais.

Paršelis kviečia pasirašyti atsiliepimų knygą.

Supratau, ką šis restoranas man primena. Neringą Vilniuje – tik Neringoje dar ir skanūs Kijevo kotletai, o čia tai šiaip viskas tiesiog kompetentingai paruošta, ir tiek. Vaizduotės jokios nėra, vaizduotė paskutinį kartą čia lankėsi prieš trisdešimt metų. Jei aš būčiau Erik‘s Gondolen šefas, nerašyčiau šito savo gyvenimo aprašyme.

Už vakarienę dviese, įskaitant arbatpinigius, sumokėjome 1300 kronų, arba 140 eurų. Dvi žąsys iš penkių.

 

Erik‘s Gondolen, Stadsgården 6, 104 65 Stockholm. Tel. +46 8  641 70 90. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki penktadienio – nuo 11:30 iki 01:00. Šeštadieniais – nuo 16:00 iki 01:00.


Diskusija

Parašykite komentarą