ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.
Atgal

Greitasis maistas ir lėtasis malonusis vartojimas: Express pica

Express pica, Vilnius, Kaunas, Klaipėda (įvairios vietos)

2012 - 11 - 15

Greitasis maistas (fast food’as) Lietuvoje dar neturi visiškai jokios kultūros. Taip, kultūros. Netgi toks antraeilis dalykas, kaip greitasis maistas, gali turėti kultūrą. Deja, mūsų mažai vartojančioje šalyje tai dar tik ateityje. Tačiau gan stipriai žengiami pirmieji žingsniai: girdėjau, kad Europos prekybos centre atsidarė visai solidus greitojo maisto taškas – Park. Bet šiandien ne apie juos.

Pirmą kartą greitojo maisto kultūrą atradau Kroatijoje. Sąlyginai nedideliame miestelyje, Rijekoje, kiekvienoje miesto centro gatvėje galima rasti po bent vieną įstaigą, pardavinėjančią kokios nors rūšies greitąjį maistą. McDonaldas ten vienas – ir jis niekam neįdomus. Kaip gali būti įdomus, kai už poros šimtų metrų vidury aikštės randi mažą kioskelį, kuriame už 7 Lt tau padaro tokio dydžio ir tokio dieviško skonio mėsainį su sūriu, jog po to grįžti, grįžti ir grįžti – tris kartus per dieną, iki pat išvažiavimo.

Lietuvoje populiariojo fast-food’o nėra. Yra tas pats banalus McDonaldas, nesužydėję sumuštinių tinklai ir tos pačios, visiems jau keliasdešimt metų pažįstamos moterys su prijuostėmis, parduodančios beliašus, čeburėkus ir kitą žemiausios klasės maistą. Tiesa, dar yra kebabinės, bet tai juk ne maistas – tai gerai žinau, nes kartais sukemšu vieną kitą dirbtinės mėsos gniutulą.

Po užsienį pakeliaujantis ir šiek tiek išlepintas picų mėgėjas Lietuvoje neturi jokio kito pasirinkimo, kaip tik eiti į lietuviškus picerijų tinklus: pakenčiamasis Pica Jazz, bandantis ant kojų stovėti Mambo, gerklėj stovintis Čili ir blogiau nei blogai – Can Can. Jei gyveni didžiuosiuose miestuose, tau dar pasisekė – pavienės miestų picerijos, kaip kad Užupio picerija, dar gelbsti situaciją ir už didelę kainą gali gauti kokybę. Pastaruosius metus girdėjau sakant, kad atsirado nauja tikrų itališkų picų šventovė – Vapiano. Jeigu jūs irgi taip sakote, tuomet galiu drąsiai tvirtinti, kad Italijoje tikros picos nevalgėte ir nežinote, kas yra solidi itališka pica.

Anksčiau norintys greitojo maisto vardą turinčios picos važiuodavo į Ozą ir ten pirkdavo batoną su priedais – Pizza Hut beskonį pusfabrikatį. Kito pasirinkimo nebuvo. Dabar gi atsirado puiki alternatyva ir išeitis norinčiam užsikimšti pigiu ir kokybišku apskritimo formos maistu – Express pica.

Iškart perspėsiu: Laukinėse žąsyse jau aprašytos Andriaus picos – skanesnės, labiau panašesnės į kokybišką picą ir skonis jų daug malonesnis. Andriaus pica gaminiai gali būti skirti maloniam pavakarieniavimui, tuo tarpu Express pica picos skirtos užsikimšimui, vakarėliams, galų gale atvejams, kai labai nori McDonaldo mėsainio, bet neleidi sau jo nusipirkti, nes „laikaisi dietos“.

Pica su kelmučiais – bene geriausias šios picerijos gaminys.

Express picų gamyba labai paprasta – keli pagrindiniai ingredientai, jokių didelių reveransų ar rato išradinėjimų. Taip pat solidus padas, kuris retkarčiais užkemša burną savo tąsumu ir sausumu. Tačiau tai priklauso nuo picos. Pavyzdžiui, neseniai šio picerijos tinklo pristatyta Pica su kelmučiais – nuostabus gaminys, kurio dėka nebeperku jokios kitos picos šiame tinkle. Persisunkusi šoninės sultimis, solidžiai apdrėbta sūriu ir apdėta syvus leidžiančiais lietuviškais grybais – ši pica suteikia malonų gastronominį pojūtį lietuviško greitojo maisto rinkoje.

Didelis šios picerijos pliusas – padažai, kuriuos jie gaminasi patys. Trijų tipų padažai – švelnus, pikantiškas ir česnakinis – ne tik suteikia papildomą skonį picai, bet kartais ir gelbsti situaciją – jeigu pica paprastesnė ir jos padas sausokas, padažas pataiso situaciją. Esu rašęs picerijai žinutę, jog padažo jie duoda per mažai, didelei picai jo neužtenka. Picerijos atsakymas buvo „reikia picą valgyti su padažu, o ne padažą su pica„. Iš dalies jie – teisūs. Bet reikia pripažinti, jog be padažo kai kurios iš jų picų būtų sunkiai valgomos.

 

Firminė su jautiena – skani, bet sausoka ir užkemšanti pica. Padažas gelbsti.

Be abejo tikras picų gurmanas sakys: „Tikros picos valgomos be padažo!“ Atsakymas gurmanui paprastas: ši picerija ne gurmanams, o greito maisto mėgėjams. Ir dar tiems, kuriems galutinai įgriso populiariųjų picerijų tinklų siūlomas šlamštas už didelę kainą.

Kaina labai tenkinanti: maža pica – 13 Lt, didelė – 20-22 Lt. Vienam žmogui didelę picą suvalgyti sunku, nebent norite likusį paros laiką pravaikščioti nuo išsipūtimo skaudančiu skrandžiu. Dviems pusiau ėdriems žmonėms optimalus variantas – 3 mažos arba 1 maža ir 1 didelė. Pavalgai vakare ir dar lieka pusryčiams.

Galite keikti kokybę, galite keikti picų paprastumą ir, kartais – skonio nebuvimą, bet nieko geriau negalima tikėtis už tokią kainą. Ingredientai paprasti, bet jų nėra mažai. Gamyba be polėkio, fabrikinė – bet hamburgeriai gaminami ne ką geriau. Viena didelė šio tinklo problema – aptarnavimas. Nežinau, kaip kitose picerijose, bet Žirmūnų gatvėje esančioje picerijoje kai kuriems darbuotojams praverstų klientų aptarnavimo kursai.

Problemų yra ir su vėlyvu darbu: jei paskambinsite 22:30, pusvalandį iki picerijų užsidarymo, ir pasakysite, kad norite užsisakyti picą, jus pasius šieno ravėti, net jeigu pasisiūlysite užsakymą atsiimti pats. Ir aišku, the worst – picerijose negalima atsiskaityti kortelėmis. Kol šis nedidelis verslas neišspręs tokių nesudėtingų, bet labai reikšmingų problemų, tol jis niekada neišbris iš vidutinės maisto kontoros lygio, kad ir kaip skanu ten būtų valgyti.

Jeigu turite galimybę pirkti Andriaus picoje – rekomenduoju tą ir daryti. Tai mažas, tik šiais metais atsidaręs versliukas, turintis daug potencialo. Jų picos skoniu lenkia daugumos didžiųjų tinklų picas. Tačiau jei pakeliui namo, bet kuriame miesto krašte, staiga užsinorite picos arba tiesiog atsimenate, jog šaldytuvas tuščias – sukite į bet kurią iš Express picų ir apsirykite šiuo skaniu ir įtraukiančiu velnio prakeiksmu. Jei esate tokių picerijų skeptikas, pradėkite nuo mano minėtos Picos su kelmučiais arba Firminės su jautiena – jeigu jos jums patiks, manau, nesibaidysite ir kitų skonių.

Tik atminkite: kaip ir nuo viso greitojo maisto, jūsų virškinimo sistema jums nepadėkos. Užtat aplink liemenį augantis gelbėjimosi ratas bus garantuotai dėkingas.

Express pica – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje (lokacijos – žr. tinklalapį). Tinklalapis.

Kasdien nuo 11:00 iki 23:00.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (51)
Tikiuosi, kad niekada ir neturės. 2013-10-14 22:54

„Greitasis maistas (fast food’as) Lietuvoje dar neturi visiškai jokios kultūros.“ Ir tuo laaabai džiaugiuosi.

Andrius Užkalnis 2013-10-16 10:48

Jūsų džiugesys mus visus šildo.

stikse 2013-10-17 23:14

Jaunimo vakarėliams, arba kai nieko nesinori gaminti, o šaldytuvas tuščias Express pica yra geriausia ką galima rasti iš picerinių tinklo. Dabar labai plečia savo tinklą, aptarnavimas geras ir kokybė už mokamą kainą tikrai tenkina.

Tautvydas 2016-06-03 21:46

kalbėsiu tik apie vegetarišką picą Express Pizzoje.
absoliučiai ir visais aspektais geriausia pica, kokią esu valgęs, ne tik Lietuvoj, o bet kur.

spelling 2016-12-08 07:07

Pirkdavau Ringauduose express picas ir aš, labiausiai patiko firminė su jautiena. Pakeliui namo į Kačerginę labai patogu skambtelt prieš 15 min, užsisakyti. Atvažiuoji ir pasiimi, jokių eilių. Bet…ne dėl išaugusios kainos (būdavo 7 eur, dabar lyg 8 eur, kas yra visai nesvarbu, jei skanu), o dėl kitko daugiau kojos ten nebekelsiu. Kartą, gal prieš pusmetį, belaukdamas užsakymo varčiau jų lankstinuką, kurių ant baro buvo gausybė – ten buvo pateiktas ir meniu, ir kainos, ir (dėmesio!) receptūra (sudėtis). Žvilgsnis užkliuvo už dviejų žodžių kombinacijos „sūrio produktas“ ties visomis picomis. Jie į picas nededa sūrio:) Picerija nenaudoja sūrio:) Darbuotojos tada paklausiau, ar tai tiesa, ar ji žino skirtumą tarp sūrio ir sūrio produkto? Atsakymas buvo naiviai paprastas – „ką atveža, tą ir dedam, ką aš žinau…“. Taip pat, turbūt, yra ir su kitais produktais, kas gali paneigti? Nežinau, gal receptūra jau pasikeitė, nes internete prie jų picų sudėties įrašytas „sūris“, tačiau manęs jau nevilioja tie „mūsų restoranai“, kaip jie išdidžiai save vadina:)

Parašykite komentarą