ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.
Atgal

Grill Brazil: mėsėdžių rojus, bet toks blankokas

Grill Brazil, Vokiečių 2, Vilnius

2013 - 01 - 31

Aš mėgstu tinklinius restoranus.

Kai viešojo maitinimo verslininkai turi nepakankamą išmanymą ir entuziazmas nėra itin didelis, labai sveika padaryti restoraną „pagal formulę“, kaip pyragą iškepti pagal receptų knygą, kur viskas tiksliai surašyta. Tai beveik niekada nebūna itin egzotiška, tačiau gamybos procesas (turiu galvoje visą gamybą, nuo kliento pasodinimo prie staliuko iki gatavo maisto pateikimo) dažniausiai būna apgalvotas ir įgyvendintas geriau, nei ten, kur viskas vykdoma, skinantis per bandymus ir klaidas.

Be to, tinkliniai restoranai dažniausiai būna pakankamai dideli ir erdvūs – o man asmeniškai „mažo, mielo restoranėlio“ kultas nieko nesako. Jums gal ir patinka trys stalai, o man tai visai nebūtinai (kartais būna išimčių). Man patinka, kad būtų bekraštis svirnas ir didelė erdvė, kaip Amerikoje, kad būtų vienu metu keliolika padavėjų ir daugybė kasų, kad atrodytų, jog susirinko pusė miesto.

Vilniuje brazilų restoranų Grill Brazil yra du – vienas Vokiečių gatvėje, kitas – prekybos centre „Panorama“. Mes nuėjome į Vokiečių gatvę. Prie durų – pusnuogė nežmoniško dydžio skulptūra, vaizduojanti turbūt ką nors iš tų čiabuvių gyventojų, kurie gyvena Brazilijoje prie Amazonės upės (arba gyveno, kol neatvyko užkariautojai portugalai).

Laipteliais į apačią. Požeminė salė erdvi ir kartu jauki (tik, kai pradeda groti muzika, skliautai rezonuoja taip, kad susišnekėti beveik neįmanoma), o didelis ir gražiai apšviestas baras atrodo maloniai vakarietiškai.

Restoranas skirtas mėsėdžiams (na, rastų ką nors ir vegetarams, bet ne dėl daržovių čia ateinama). Brazilija, kaip ir Pietų Amerikos kaimynė Argentina – mėsos, ir ypač jautienos, šalis. Buvę Brazilijoje grįžta ir sako, kad jau daugiau niekur nebegalės valgyti kepsnių, nes visur kitur jie ir brangūs, ir blankūs, palyginti su tuo gyvenimo festivaliu, kuris yra Pietų Amerikoje.

Paprastas alus nuskaidrina atmosferą

Grill Brazil – du mitybos variantai. Galima užsisakyti ką nors iš meniu (mėsa, paukštiena, žuvis, makaronai), o galima elgtis taip, kaip daugumas lankytojų: už 39 litus valgai kiek nori. Salotas ir užkandžius įsidedi iš baro, kaip kokiame dideliame viešbutyje (ir baro staliukai su daržovėmis ir mišrainėmis taip ir atrodo, lyg kokiame kazino, kur pietūs už dešimt dolerių ir valgyk kiek telpa). Už gėrimus reikia mokėti atskirai, taip kad labai nesidžiaukite, minantys ant kamščio. Sumokėsite už viską.

Salotos ir mišrainės is švediško stalo – neblogai, bet ir neįspūdinga

Mėsas nuo ugnies atneša šefas ant iešmo ir atpjauna gabalėlį tiesiai prie jūsų stalo, ir žnyplėmis įsidedate į lėkštę. Mėsas neša ir neša (tikrai, tas pasiūlymas yra nesibaigiantis, mojuoti nereikia, vos vieną suvalgai, jau prašom su kitu iešmu beldžiasi), kol specialūs alaus padėkliukai ant jūsų stalo atsukti žalia puse į viršų. Kai nebegalite, apverčiate raudonąją pusę. Reiškia, jau tada viskas.

Žinoma, čia nieko naujo. Aptarnavimo formulė matyta ir išbandyta visame pasaulyje. Kaip ji veikia mūsų snieguotoje Lietuvoje?

Pirmas įspūdis nėra blogas: užkandžius ir salotas pasiimi pats – laukti nereikia, o kol renkiesi, ant stalo atsiranda alus arba vynas, o kadangi mėsą ant virbo nešioja nuolatos, tai ir jos nepasigęsti: tarpas tarp palto nusivilkimo ir valgymo labai nedidelis. Restoranui tai irgi, reikia manyti, gerai: staliukai produktyviai panaudojami. Manau, jei paprastas restoranas geriausiu atveju tikisi, kad per vakarą prie kiekvieno staliuko pavakarieniaus du kartus, tai Grill Brazil gali tikėtis trijų, o gal net keturių pamainų.

Iš tiesų valgai kiek lenda: aš pats tai nevalgus, keli kąsniai ir gana, bet labai išbadėjusiam žmogui tai būtų rojus. Ant servetėlės parašyta, kad tie, kas prisideda maisto ir nesuvalgo, bus baudžiami finansiškai (tvarka, kaip ir daugelyje kitų „valgyk kiek lenda“ restoranų, išskyrus garsiuosius super-pigius kinų restoranus Londone: ten valgai kiek lenda, bet jei prisidedi ir palieki ant lėkštės, tave išveda pro tarnybines duris į restorano vidinį kiemą ir ten, kai kas sako, žiauriai sumuša, o paskui vis tiek priverčia suvalgyti ir lėkštę po savęs išplauti).

Daržovės iš baro nėra blogos, bet didelio įspūdžio nedaro. Mišrainės jau ir suvis kaip iš prekybos centro: nešviežiomis nepavadinsi, bet su meile pagamintomis – irgi. Daug padažo, viskas pamirkę. Ne pagal užsakymą gaminta, deja. Tokia ir kaina (šiaip vien jautienos išpjovos kepsnys Vilniuje turi kainuoti apie 50 Lt., kad gautumėt kažką žmoniško – o čia už 39 Lt valgyk kiek nori).

Prie stalo nešiojamos mėsos – nevienodo lygio. Kiaulienos sprandinė – puiki, ir kvapni, ir sultinga. Jautiena nepadaro jokio įspūdžio, kietoka ir veliasi. Dešrelių nesulaukėm (galbūt jas jau buvo nešioję, o gal nešiojo po mūsų). Kalakutiena buvo visai gera – aš ne kalakuto mėgėjas, bet čia buvo sausumo išvengta, skaniai apskrudę. Labai patiko vištiena, kuri buvo kvapniai pataisyta ir saldžiai pamarinuota. Gal toks ir sprendimas: kiekvienas gali išragauti įvairias mėsas ir pasirinkti, kas tinka jam.

Restoranas dar labiau apsimoka vaikams: iki 4 metų valgo nemokamai, iki 10 metų valgyk-kiek-nori kainuoja 10 Lt, o jau augantys paaugliai iki 16 metų moka 20 Lt. Šeimai turbūt visai gerai, ypač jei vaikučiai ėdrūs. Vaikai turi būti ėdrūs, nes juk augantys organizmai.

Žinoma, iš mėsos rojaus tikėjomės vis dėlto kiek daugiau. Norėjosi išraiškingesnio skonio net ir iš tinklinio restorano. Užkandžiai ir salotos galėjo būti ne tokie akivaizdžiai viešbutiniai. Skiriu 3 žąsis iš penkių, nes vis dėlto gera kaina, o be to, toks restoranas prisideda prie Vilniaus kulinarinės įvairovės: vis kažkas kitokio.

Visokių yra, gal ir ne visokių reikia, bet Grill Brazil, mano akimis, sostinei tikrai nekenkia.

Keturiese sumokėjome 177 Lt ir arbatpinigius.

Grill Brazil, Vokiečių g. 2, Vilnius. Tel. +370 5 219 5977. Tinklalapis. Facebook profilis.

Kasdien nuo 11:30 iki 23:30 (Rodizio valgai kiek nori – darbo dienomis nuo 18:00, savaitgaliais – nuo 11:30)



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (19)
vienas 2013-02-04 19:46

Gerb. Andriau siulau JAV pabandyti Fogo de Chao aisku kainu skirtumas labai aiskus ber grill brasil yra baisu ziurint is bet kurios puses.

Gulbė 2013-02-25 15:54

Atsilankėme čia vieną žiemišką 5-dienio vakarą. Skaniausia buvo kiaulienos sprandinė ir jautiena. Kalakutiena pasirodė sausa. Vištienos skonio nesupratau. Dešrelių, kaip ir autorius rašo, nesulaukėme, nors prabuvome daugiau nei valandą. Nesu valgyti iki nukritimo linkusi asmenybė, tad asmeniškai man truputį skaudu buvo mokėti iš esmės tik už daržovių barą ir keletą gabalėlių mėsos. Na bet smagu, kad apsilankiau, išbandžiau kažką naujai;) Apie Panoramoj esantį Grill Brazil irgi teko girdėti, kad geriau ten nė kojos nekelti;)
Duodu didelį pliusą už gyvą muziką ir linksmą, šiltai bendraujančią su publika bei gausią muzikantų grupę.

Zulu 2013-07-03 20:50

Man Patiko, kai tik busiu Lietuvoj, pirmas bus GrillBrazil, antras berneliu uzeiga prie operos…niam niam…

Varnėnas - sportininkas 2014-11-05 10:24

Po šio straipsnio suabejojau Užkalnio skoniu iš esmės. Beveik visa mėsa – sausa ir kas blogiausia – labai sūri. Labai nusivyliau šiuo „restoranu“. Tokiame gali valgyti tik panašūs rajūnai kaip Užkalnis.

Samurai 2015-01-04 16:36

Senokas jau straipsnis, bet norėjau išsakyti savo nuomonę.
Po poros apsilankymų Brazilijoje ir jos Churrascaria, smarkiai nusivyliau Lietuvoje jau vieninteliu Brazilišku besivadinančiu restoranu.
Mėsą nuo iešmų pjausto „lietuviškai“, suprask didžiuliais gabalais, nuo kurių turėtum prisikimšti, o ne pasimėgauti apkeptu išoriniu sluoksniu. Vyrukų turimi peiliai neaštrūs, tad pjaunant jautieną ji tiesiog nusimovė nuo iešmo.
Labai erzino iešmų kišimas į lėkštę. Tokiuose restoranuose nedideli mėsos gabaliukai atpjaunami naudojant būtent vyruko nešiojamą metalinį padėkliuką ir kaip minėjo p. Užkalnis, žnyplėmis reikėtų tą gabaliuką pačiam ir pasiimti.
Mėsa buvo tokio skonio, kaip apkepta elektrinėje orkaitėje, o ne kaip priklauso ant anglių, kur būtų žymiai geresnis aromatas. Laukti tekdavo po 15-20 minučių, kol atneš kitą mėsos rūšį. Įvairovė tikrai skurdi ir labai smarkiai atitolusi nuo Brazilijos pasiūlos.

Jei kas nors eisit į šį restoraną, nesakykit, kad buvote Braziliškame restorane. Šis nėra toks. Čia yra eilinis restoranas, siūlantis kitokią aptarnavimo schemą.

Skanaus :)

Parašykite komentarą