Jurgis ir Drakonas: Neapolio picos, be kompromisų, dabar Vilniuje


2014 - 03 - 18
Jurgis ir Drakonas, Tomo Nicholsono virtuali picerija Kaziuko mugėje Vilniuje, prie Prancūzparkio

„Dabar užsakymų nepriimame, jūs gal pasivaikščiokite; mes nespėjame kepti“, sako mergina už prekystalio. Keliolika žmonių, jau sumokėjusių anksčiau, laukia savo užsakymų, mindžiukuodami K.Sirvydo skverelyje sostinėje, prie Didžiosios gatvės. Aplinkui kiti mugės pardavėjai pavydžiai žiūri į picų kepėjus, pasivadinusius Jurgis ir Drakonas, su dviejomis mobiliomis krosnimis, nebespėjančius suktis.

Šių metų Kaziuko mugė buvo pirmasis visos apimties išbandymas naujam Tom’o Nicholson’o sumanymui Vilniuje: jis pasiruošęs įrodyti, kad ir lietuviai galės priimti ir pamilti Neapolio kokybę, nors ir tokią tolimą tautiniam skoniui. Lietuviams picos jau seniai tapo kulinariniu keiksmažodžiu, pigaus tinklinio maisto sinonimu – tauta nori pigiau ir būtinai sočiau, kad būtų pridėta dvidešimt sudėtinių dalių, nuo abrikosų iki penkių rūšių dešros, kartu su kalmarais ir kokoso drožlėmis, ir papuošta petražolėmis, pomidorų skiltelėmis ir užlieta riebiu padažu.

Pizza Margherita, padas kaip iš Neapolio

Klasikinė Neapolio pica lietuvius glumina paprastumu, net asketiškumu: sūris, pomidorų padažas, bazilikas – arba net ir variantas visai be sūrio. Tai mums per paprasta. Mes tokio nenorim. Man smalsu, kas nugalės: klasikinis receptas ar užsispyręs ir kietas, kaip Žemaitijos laukų akmuo, lietuvio troškimas gauti tai, ir tik tai, ko jis nori. Visa pasaulio išmintis ir patirtis jam nereikalinga. Jis savo negudriu protu gyvas.

Tom Nicholson prie savo mobilios picerijos logotipo

T.Nicholson iš Londono prieš kurį laiką su žmona lietuve ir dviem vaikais persikėlė į Vilnių, ir, įsigijęs mobilias picų kepimo krosnis (kūrena tikromis malkomis, ir dar kaitriomis ąžuolinėmis – perka atlikusią nuo baldų gamybos medieną), ir išsimokslinęs picų kepėjų mokykloje Neapolyje, rodys lietuviams, kas yra pica. Nuolatinės vietos kol kas nėra: įsirengs ten, kur bus pirkėjai. Sekite reklamą.

Tegul parodo tas picas ir man: aš atskirsiu, kas yra gerai, o kas ne. Pakankamai geriausių picerijų Neapolyje su šeima išbandžiau, važiavom specialiai į Laukinių Žąsų komandiruotę. Manęs neapgausi.

Pradžia gera: meniu ne trumpas, bet super-trumpas. Trumpesnį esu matęs tik kultinėje Neapolio Da Michele, apie kurią rašiau lrytas.lt. Ten picos dvi. Čia jos trys – irgi visos to paties dydžio (T.Nicholson’as sako, kad, kai toks tempas, nėra laiko užsiimti skirtingų dydžių tešla; pagaliau, ir kainą skaičiuoti paprasčiau).

Čia taip picų blynus formuoja.

Paprasčiausioji pica – Margherita (15 Lt). Minimalistinė, kaip ir turi būti. Plonas padas (iškepa karštoje krosnyje per minutę), pakraščiais išsipūtęs ir kai kur pajuodavęs, kaip ir turi būti. Pomidorų padažas, sako picakepys, šį kartą ne iš saldžiausiųjų Vezuvijaus šlaitų pomidorų (nespėjo atvežti), bet mocarela iš buivolės pieno (buffala). Aukščiausias lygis – ir pačioje Italijoje tai pagerintas, pats brangiausias picos variantas: pigesnė karvės pieno mocarela (fior di latte) irgi būna puiki, bet ji tąsesnė, labiau guminė, nors ir gerąja prasme, bet buivolės pienas suteikia picai kreminio švelnumo.

Pats kepėjas sako, kad jis ir toliau ketina kepti tik su buivolės pieno mocarela. „Mes turime išsiskirti iš visų kitų ir kažką daryti ypatingai“. Kiek aš matau, jis viską daro ypatingai. Net miltai yra importuoti iš Italijos (lietuviški miltai, kad ir kokiais karališkais besivadintų, tikro itališko pado niekada nepadarys). Ar jam pakaks stiprybės nedaryti kompromisų? Pasižiūrėsim ateityje. Dabar, šioje mugėje, jis turi net vienkartinį pagalbininką, Tony iš Neapolio, su kuriuo kartu mokėsi picų mokykloje, nekalbant apie visą komandą lietuvių. Pirkėjas išlepęs, pripratink jį prie gero daikto, ir tikrai nieko kito nebenorės, o per milimetrą pasitraukus nuo lūkesčių, sakys „gaminys pagedo“.

Pizza Nduja, su aštria kiaulienos dešra

Pizza Nduja (20 Lt) su aštria, stipriaus skonio minkšta kiaulienos dešra nduja, iš Kalabrijos, irgi buvo absoliučiai be priekaištų. Patiks valgytojams, kuriems norisi kažko labiau mėsiško. Ir tobulas, tobulas, tobulas padas, kartu ir tąsus, ir stangrus. Tomas ne veltui mokėsi Neapolyje. Aš valgau ir užsimerkęs galėčiau patikėti, kad esu kur nors pavojingame Neapolio rajone, o ne pavasarėjančiame Vilniuje ir ne Kaziuko mugėje tarp drožtų šaukštų ir rūgščiomis spalvomis nutapytų saulėlydžių, siūlomų turistams ir kitiems lengvatikiams.

Tikrai maniau, kad saldi pica su Nutella man niekada nepatiks.

Paskutinė iš trijų picų – tokia, kuri, kaip aš maniau, man niekada nepatiks. Su saldžiu šokoladiniu riešutų užtepu, Nutella, ir ta pačia mocarela, perlenka kaip pica calzone (15 Lt). Saldus užtepas susilydęs su sūriu? Dera fantastiškai. Tomas sako, čia jis pats sugalvojo, nors nėra tikras, ar kur nors tokių panašių nėra. Man derinys primena Tomo tėvynės Anglijos (tiesa, šiaurės Anglijos) labiausiai makabrišką išradimą, kuris, nepaisant visko, yra gardus (nors, turbūt, nesveikiausias pasaulyje dalykas po lietuviškų didžkukulių su spirgais ir grietine): tešloje išvoliotas ir gruzdintuvėje keptas Mars šokoladinis batonėlis. Kas kas? Būtent. Skamba neįtikėtinai, skonis abejingų nepalieka. Tik čia viskas žymiai švelniau ir lengviau.

Kairėje – picos kepėjo padėjėjas, Tony, specialiai atvykęs į Kaziuką iš Neapolio.

Labai norėčiau surasti, prie ko čia prisikabinus. Galbūt prie ilgo laukimo (ilgiausiai žmonės per mugę laukdavo 30 minučių)? Tačiau jei produktas nebūtų vertas to laiko, jie nelauktų. Kadangi krosnys ir kepėjas – čia pat, laukti ne taip nuobodu, nes galima spoksoti ir komentuoti.

Ne, negaliu sukritikuoti nieko. Viskas tiksliai taip, kaip aš norėjau. Viskas taip, kaip daryčiau aš pats, jei būčiau ne rašytojas, o picų kepėjas. Todėl nesikabinėsiu. Penkios žąsys iš penkių. Ir vėl lietuviams pavyzdį rodo užsieniečiai.

Jurgis ir Drakonas, mobili picerija. Tel. +370 6111 16730. Facebook profilis.

Darbo laikas nenustatytas.


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (14)
Ne gurmanu nuomone 2015-02-03 00:05

Siandien valgem Jurgy ir Drakone Siaures miestely – buvom salia, nusprendem savo kailiu isbandyt, ar teisios bendradarbes, kurios sako kad blogai, nes po apsilankymo skirtingu metu buvo joms rimtai negera, ir ka gi – kainos bei skoniu ir interjero santykis – 2,5 drakono is 5! 2 saukia dukra, kuri net negavo naminiu ledu uzsiskaninimui – nes „aparatas tai veikia, tai neveikia“. Gal ir ne kazi kokie mes gurmanai, nors puse pasaulio ismaise, bet cia zinute tiems, kurie specialiai is kito miesto rajono ar is kito miesto vaziuos…

Picų valgytojas 2015-02-19 17:34

Aš irgi nutariau patikrinti kokie drakonai Jurgio picą kepa Šiaurės miestelyje prieš nusivesdamas visą šeimyną. Tai, turiu pasakyt, tos kolegės yra visiškai teisios. Mano skrandis irgi visaip vartė tą picą ir visą popietę skundėsi – ką aš čia suvalgiau pietums. Tik nežinau ar čia nuo picos ar nuo firminio limonado ar nuo abiejų derinio.
O žiauriausias dalykas toje picerijoje yra popierinis padėkliukas, pakištas po pica, kad klientai nesubrūžuotu medinių padėkliukų. Esat kada pjaustę putplastį peiliu? Žinot tą jausmą, kurį sukelia cypiantis pjaunamas putplastis? Net dabar prisiminus šiurpuliai per nugarą prabėgo ir žandus sutraukė. Net malonūs ir draugiški padavėjai neatpirko to popierinio padėkliuko padarytos moralinės skriaudos.

A 2015-06-25 13:13

Nelietuviškos kainos. Apie 8-10€ už 30cm picą…
„Visa pica“ man labiau patiko, ten ir kainos geresnės ir skonis geresnis.

Ašas 2015-07-02 00:12

Buvau šiandien su kolegom. Aptarnavimas vertas 5 drakonų, malonūs padavėjai, pakalbina, paaiškina viską, geriau nei daugumoj lietuviškų vietų su niūriais veidais. Picų geresnių tikrai valgiau, vedėmės italą, kuris nebuvo labai sužavėtas, visgi tai nėra tos pačios pačiausios tikros itališkos picos, o ir kainos čia gana neadekvačios. Už maistui duočiau 3 drakonus. Tiesa, puikus alus, geras vynas ir net naminis limonadas. Čia puiku 5 drakonai. Žodžiu būtų 4 drakonai avansu, nes vis dėlto čia svarbiausios picos, kurios neblizga. Siūlyčiau atsivežt gerą italą šefą. Beje, kraštai šiandien pridegę buvo.

Lukas 2015-07-16 00:20

tai italas nelabai gal valges italisku picu, kad nesuvokia, jog apdege krastai yra normalus dalykas italijoj :D lol

Parašykite komentarą