ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Kavinė Monika: kelionė pas praeities šmėklas

Monika, J.Basanavičiaus g. 12, Palanga

2014 - 01 - 16

Kokių restoranų daugiausia Lietuvoje? Tokių, apie kuriuos nelabai yra ką rašyti ar pasakoti. Tačiau net ir nuobodžių salotų ir kepsnių konkursuose visko pasitaiko: net ir dirbant labai netikusiai, galima būti labiausiai netikusiu iš visų netikusių restoranų ir tokiu būdu užsidirbti šiokią tokią šlovę. Žmonės ateis pažiūrėti bent po vieną kartą, kaip egzotikos.

Kavinę Monika (tiesa, ji save vadina kavinė – baras – picerija) randame Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje, kur pretendentų į blogiausią pasaulio maitinimo įstaigą yra nemažai. Einame čia, nes kitur aplink negauname vietų: Naujųjų Metų dienos pavakare Palanga pilna poilsiautojų, ir visi nori valgyti. Arba bent jau pasėdėti prie lėkščių su maistu.

Restorano interjeras, sako, kurtas paties savininko. Jis nepasižymi absoliučiai niekuo.

Interjeras, pasakoja liudijimai internete, yra paties savininko kurtas. Klausiate, ar tai gerai, ar blogai? Ar teko matyti žmones, kurie patys sau išsitraukia skaudamą dantį staliaus replėmis? O pažįstate dėdę Kęstą, kuris pats susimeistravo traktorių iš atliekamų detalių? O tokius, kurie apsiėjo be mokytojo, ir patys save mokė vairuoti automobilį? Pastarųjų pilni keliai: kai spaudoje perskaitysite kitą kartą, kaip Audi 100 lenktyniavo pervažoje su traukiniu, tai metalo krūva nuotraukoje irgi bus paminklas asmeninei iniciatyvai. Kartais be specialistų išeina apsieiti geriau, kartais – blogiau.

Drožinėtoje kompozicijoje matome linksmybes iš pajūrio kaimo gyvenimo. Garmoškę čirpina Gerard Depardieu.

Meniu didelis ir be jokių netikėtumų: tiesiog jie gali pagaminti viską – ir „žemaičių cepelinus su mėsa“ (kodėl žemaičių, nežinau, bet galbūt iš kokių užsispyrusių bulvių veislių), dešrelės, karbonadai, kepsniai visokiais pavadinimais, absoliučiai nieko nesakančiais apie patiekalą („Klasikinis“, „Nojus“, „Dviese“, „Regata“, „Tarzano“, „Gildija“, „Mėgėjų“ – pastarasis turbūt geriausias pavadinimas iš visų, nes norėčiau rasti meniu „Nemėgėjų“ kepsnį, skirtą tiems, kas nemėgsta kepsnių), ir, žinoma, picos. Nes juk picerija. Ir baras.

Pikantiškos salotos, padėk mums Viešpatie, ir pusė indelio geriausio majonezo. Sūris pratarkuotas per smulkią tarką. Bless you people.

Pasiilgau pikantiškų salotų: jaunystės prisiminimas, kai jos būdavo universiteto bufete. Monikoje jos kainuoja 11 litų ir yra didelėje lėkštėje. Sudėtinės dalys (fermentinis sūris, patarkuotas smulkia tarka, ir virtas kiaušinis) nesumaišytos, o gal sudėtos sluoksniais, ir ant viršaus yra užkrauta majonezo. Daug majonezo. Vaikams galima rodyti, kaip maistą gamino Sovietų Sąjungoje, ir paaiškinti, kad štai kodėl daugelis tų, kas išvažiuodavo į Vakarus, negrįždavo niekada. Kad nebereikėtų gyvenime daugiau valgyti tokių salotų.

Jei norite atsivalgyti už dvi savaites badavimo, čia jūsų lauks bulvinių blynų super-porcija. 50 Shades of Spirgai.

Bulviniai blynai su mėsa (20 Lt) yra tai, apie ką svajoja išbadėję žmonės, kurie sočiai nebuvo pavalgę pastaruosius 20 metų. Po litą už kiekvienus metus. Porcijos dydis yra nežmoniškas. Spirgų gausu. Sotu? Ką jūs. Keptas dramblys su pomidorų padažu ir gruzdintomis bulvytėmis būtų sotu. Čia yra sotumas kvadratu. Vienam žmogui neįmanoma baigti porcijos.

Nenusiminkite, jei nepavyko užsisakyti pjaustnio: jūsų paslaugoms gerai pačirškintas Kijevo kokletas, Naujosios Zelandijos stiliumi (su kyvėmis), čia matomai paservintas ant finest Floridos aplesino skiltečkų, ir su kažkiek ryžiukų, bei ananasu and stuff. Be odigos.

Kijevo kotletas (22 Lt) nenustebina ir pernelyg nenuliūdina, greičiau pralinksmina. Taip, ne Neringa Vilniuje, ir turbūt be reikalo taip ryžtingai užgruzdintas iki tamsiai rudos spalvos, tačiau ir ne tragedija. Garnyras atrodo pablyškęs ir liūdnas, kaip poilsiautojas Palangoje sausio mėnesį. Kodėl su ryžiais? Kodėl ne. Tiek to. Esu ragavęs blogiau.

Su žaliaisias žirneliais. Su žaliaisiais žirneliais. Su žaliaisiais žirneliais. Kartokite, kol patikėsite.

Reikia paragauti ir picos, išsirenku pavadinimą „Carbonara“ (18 Lt). Nes nesu tokios girdėjęs. O balkšvas makaronų padažas tokiu pavadinimu man yra žinomas. Net žinau, kaip jį gaminti. Meniu sako, ši pica su žaliaisiais žirneliais ir paprikomis – manau, čia šiaip, gal juokauja, todėl nesibaimindamas užsisakau. Nedės juk niekas žirnelių ant picos.

Bandau užsisakyti. Tokios picos negirdėjęs ne tik aš, bet ir restorane dirbanti padavėja. Parodau meniu. Nustebusi užsirašo pavadinimą („gyveni ir mokaisi“, pagalvoju).

Pica ant stalo. Ne, jie nejuokavo. Su žaliaisiais žirneliais. Keistesnės picos nesame valgę nuo to laiko, kai 1994-ųjų vasarą Taline skanavome picą su marinuotais burokėliais, ir tokio įvykio žmonės lengvai nepamiršta. Šita irgi lengvai neišsitrins iš atminties. Pats pado skonis nuostabiai tiksliai atkartoja tai, ką aš prieš dvidešimt metų pirkdavau tuometinėse parduotuvėse, iš šaldiklio, ir namie pasišildydavau orkaitėje. Tai buvo picos, kurios, tinkamai užšaldžius, gali gyventi kelis dešimtmečius, kaip geras vynas. Galimai čia viena iš tų. Arba ne: ten žirnelių nebuvo. Gal juos dabar patys uždėjo.

Keturiese sumokėjome 115,50 Lt ir arbatpinigius.

Nežinau, ką pasakyti. Vieną kartą aplankyti verta, švietimo tikslais. Kad žinotum, kaip mes valgytume ir šiandien, jei Lietuva būtų pasilikusi Sovietų Sąjungos sudėtyje. Ši vakarienė iš esmės yra istorijos vadovėlis ant lėkštės. Ir gardi, kaip keptas vadovėlis su majonezu.

Dvi žąsys iš penkių. Būtų viena, bet švietimo funkcija prašosi įvertinama.

 

Kavinė, baras, picerija Monika, J.Basanavičiaus g. 12, Palanga. Tel. +370 460 40201. Tinklalapio nėra. Facebook profilio nėra.

Kasdien nuo 11:00 iki 01:00.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (64)
Andrius Užkalnis 2014-02-04 14:16

Kaip gaila, kad jums neduoda vertinti, parašytumėt tobulai.

ajeei 2014-05-30 00:48

Kijevo kotletas BE BULVIU o su ryziais, kurie tinka tik I plova ar prie saslyko, tai cia sorry bet jau tikrai tragedija …

2014-07-04 06:41

juokiausi puse valandos

A 2014-11-14 13:46

Su zirneliais pica labai labai megstu. Skanu.

2016-07-28 16:37

Cia topas-Kijavas,pica su zirneliais,ispudziai,topas.Kai kurie komentarai irgi:D

Parašykite komentarą