ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Kuršiai Kintuose. Laukinės žąsys - Lietuvos gandrų sostinėje

Kuršiai, Kintai, Šilutės rajonas

2013 - 06 - 03
Galvojau apie antraštę. Pirmas variantas gavosi juokingas – Laukinės žąsys – Lietuvos gandrų sostinėje. Nežinau, kas išrenka gandrų ar uodų sostines, bet šįkart nusprendžiau aš - tebūnie ta sostinė – Kintai. Įdomu, ką ten sau jautė Maironis, mėgstantis trainiotis apie vieną samanotą pilį, nes, manrods, aš jį nuoširdžiai suprantu – kaskart, atvykus į Kintus mane apima toks geras, nuoširdus jausmas, kad kažkokiu būdu čia viskas yra tvarkoje. Nes gandras, einantis per gatvę čia yra pilnateisis eismo dalyvis, kaip ir pusamžis vyriškis, kurį namo veda jo nebejaunas dviratis. Vingiais. Čia niekas labai neskuba, nebent vietiniai bachūriukai su guoliais ir bemsais skuba pasitikti savo lemties iškart už posūkio. Viskas sutvarkyta apvaizdos, o ko nepasiekia ji, susitvarko vietiniai karaliukai ir politikieriai.
Pamarys yra žinokit gražus.
Pamarys yra gražus, žinokit. Į mus spokso Negyvos kopos, vėjas sušiaušia marias, stirnos nendrėse braido, o griaustinis kartais vaikšto ratais, nerasdamas kaltų, katriem reik žiebt tarpuragin, todėl kala kur papuola. Čia daug uodų ir juos valgančių varlių ir jomis besimėgaujančių gandrų, o pastaraisiais mėgaujasi turistai, nes tiems gi - egzotika. Jie rodomąjį pirštą tiesia gandro pusėn, aiškindami, kad “tuoj bus lietaus, žiūrėk, koks murzinas”. Vietiniai tokiais monais nenuperkami – gandrai jiems čia kaip traktoriaus padangos patvory, matyti nuo vaikystės. Nu ir dar nelabai jie kai kada geri, nes konkrečiai nušika stogus ir ne tik stogus. Vietiniai, beje, į tą vienintelį Kintuose restoraną paprastai nevaikšto. Tik per ypatingos svarbos įvykius – jubiliejus, vestuves ir šermenų pietus. Mes, vėjagalviai, leidžiantys vasaras pamaryje, ten esame dažni svečiai – iš miesto, mandresni, bagotesni ir šiaip, ne visada turintys kur kitur pavalgyti.  Važiuodamas į tą pusę penktadienį, kaip tik pagalvojau – reiks apdainuoti tą vietą. Tą dieną kartu su turistų spiečiais nusibeldėm į Ventės ragą ir pasikinkėm vėją.
Vietiniai čia nevaikšto, nebent šermenims.
Nuotraukoje, toje kur aukščiau, vokiškos kokybės vežimai be vaikų ir aitvaras į kairę nuo Ventės švyturio. Toli kairėje, jei tik fotografas ir jo aparatūra būtų pamanomas, būtumėt galėję išvysti A. Užkalnio apdainuotą Nidą. O jei dar ir objektyvas būtų ilgesnis, pamatytumėt vietą, kurios pavadinimas yra Kuršis. Tai va - nepainioti Nidos Kuršio, tos siaubingos skylės turinčią įtartinai teigiamą reputaciją su šia nuostabia vieta, apie kurią rašysiu tuoj tuoj. Kai jau nebeliko jėgų ir vėjo, važiavom valgyti. Man patinka pasirinkimo laisvė Kintuose – nėr ko išdirbinėti ir stovėt kaip moksleiviams po pamokų sankryžoje. Klausiu kolegos – valgyt? Valgyt, sako jis. Nu, tai ir varom.  
Sterko yra?
Kuršiai. Įeini. Klausi. Sterko yra? Jei yra, duodi specialų užsakymą. Kokį tik nori – aš paprašau, kad žuvies neišvoliotų tešloje, o keptų tiesiog ant keptuvės ir patiektų su daržovėmis, be bulvyčių. Bandau įtikint, kad nereikia ir voveraičių padažo, bet mane įveikia su savo argmentais – bus sausa.  Padažas tinka, skanu. Šitas patiekalas vienas brangiausių čia - 22Lt, bet man patinka kokybiška žuvis, o kiekis – daugiau nei pakankamas. Nežinau, ar liks vietos alui.
Kolega žuvies kotletus valgo.
Kolega valgo žuvies kotletus. Skanūs. Kartu su šaltibarščiais sąmata neperžengia 20 Lt ribos. Porcijos didelės, užsisakius dar ir sriubos, dalį patiekalo teks palikti arba prašyti supakuoti. Supakuoja nekeldami klausimų. Jei neturi fantazijos arba esi neišrankus, skaitai meniu. Jame – standartinis, kaip sako mano viena pažįstama, tarybinis maistas. Viskas išvoliota džiuvėsiuose, užtarkuota sūriu, kad tik sotu ir kaloringa būtų. Man atrodo, kad čia viskas suo tuo yra gerai. Jei sakysim, kad gerai yra kainos, kiekio ir kokybės santykis.  Nenori taip riebiai ar apvoliotai? Pasisakyk, ir tikrai būsi išgirstas. Į Lauro lapo ar Time lygį Kuršiai ir netaiko – jie žino, kad pas juos atvažiuoja daugiausiai lietuvių, ir todėl gamina tai, kas šiems labiausiai patinka.  
Geras laikas Kintuose yra toks geras.
Vasarą, kai vyksta vaikų stovyklos, šios įstaigos personalas pamaitina keliolika vaikų net nemirktelėję, o biudžetas organizatoriams net labiau nei tinka. Vaikai (na gerai, paaugliai) bėgte bėga valgyt, nes žino, kad bus skanu. Neperdedu. Suraskite buriavimo stovyklą lankiusių ir paklauskite. Dar man ten patinka indai. Lėkštės, salotinės, peleninės ir kiti grožiai. Nežinau, iš kur jie juos traukia, turbūt iš laiko mašinos (Minskas, 1986 m., porceliano padirbinių bazė). Nesergu nostalgija, bet, dievaži, jie labai dailūs! Nežinau, ar paprašęs gaučiau smūčių, bet čia jau turbūt pižonauju. Kita vertus, paklausiu, kai nuvažiuosiu ten. Netrukus. Nuojauta kužda, kad blenderį jie turi, todėl viskas bus gerai.
"Verta sustojimo prieš kelionę namo, atvykus po ilgos kelionės, pasportavus, šermenų, ar bet kuria kita proga," sako autorius.
Reziumė? Labai gera vieta, verta sustojimo prieš kelionę namo, atvykus po ilgos kelionės, pasportavus, šermenų, ar bet kuria kita proga. Ir jei jus gąsdina tai, kad Kuršiai yra vienintelė maitinimo įstaiga ir todėl nekokybiška, tai, žinokit, be reikalo. Užeikit ir liksite maloniai nustebę. Aš jums rimtai sakau – būdamas vieninteliu restoranu visuose Kintuose, šitas taškas tūkstantį kartų galėjo pasididžiuot ir pradėt taupymo (klientų sąskaita) programą. Jei ką ir norėčiau sukritikuoti (ir atimti bent vieną ar du paukščius), tai būtų personalo (padavėjų) kvalifikacija ir tualetų priežiūra. Nėra tualetuose taip blogai, kaip Lukoil degalinėse, bet iki Statoil netraukia tikrai. Galvoju, kad mažesniuose miesteliuose taip jau yra – turinys yra aukščiau už formą. Gal ir gerai. Ypač mums, miesto pižonams. Jei man kas leistų duoti taškus čia, tai skirčiau keturias žąsis ir vieną gandrą. Už meilę maistui ir supratimą, už paprastumą ir neišpindėjimą. Kai jau užklysite į Kintus, pasistenkite įsitikinti patys. --- --- --- --- --- --- --- Andrius "Bruno" Rimkūnas yra jėgos aitvarų instruktorius. Jis gyvena prie Vilniaus. --- --- --- --- --- --- --- Kuršiai, Kintai, 99358 Šilutės rajonas. Tel. +370 611 58543. Facebook profilis.
Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio: nuo 10:00 iki 11:00. Nuo penktadienio iki sekmadienio: nuo 10:00 iki vidurnakčio.
 
---
 
Apie pajūrį dar rašėme: Kitchen Nidoje /Nidos kulinarinis vadovas / Sensus Nidoje /Nidus Nidoje /Pušų Paunksmėje Palangoje / Juodasis Kalnas Juodkrantėje
 


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (16)
aha 2013-06-10 19:27

Uzsukit I kintai.lt. pora kilometru nuo kintu miestelio. Ten geriau ir gamtos daugiau.

teisingas 2013-07-08 16:52

tame Lietuvos gale Kursiai yra tik viena vieta tikriems zuvies megejams. Sturmu Svyturys viskas ok, skanu, bet neatitinka kainos ir kokybes santykis..i blogaja puse… o va Kursiai kainos ir kokybes santykis i geraja puse… is Klaipedos vaziuoju daznai vien tam kad pavalgyti zuvienes, prusisko troskinio, kuris yra pats nerealiausias lietuviskas patiekalas koki esu valges, na o sterka cia jau aprase. ir vaziuoju ne vienas, vaziuoja ir zmona, ir dukra, kurios zuvies nemegsta..bet ten zuviene valgo pasicepsedamos, ir prusiska kremta net ausys raitos – jauku ir faina. tik labai gaila kad praejusia savaite buvau ir viskas suprasteje – zuviene jau ne tokia skani, skanesne sturmuose dabar, zuvis be meiles taip pat paruosta – labai supykau kad tokia smagia vieta bando sugadinti seimininke. kai paklausiau chebra ka jus darot pirma karta pas jus taip neskanu sakau tiesiai suda malat siandien – man padaveja – pas mus pamainos keiciasi :) kazkoks nelogiskas pasiteisinimas. vistiek buvo neblogai – bet chebra nedurniuokit negadinkit reikalo, nebus kur su draugais atvaziuot zuvies pavalgyt.

meris xrismas evrywonas 2013-07-17 16:30

Lauksim Garzgzdu „Bulves“ recenziju ir kritiniu atliepimu.

įspūdis 2013-08-24 22:00

Nesenai teko pabuvoti šioje vietoje. Beje, prieš važiuodama į pamarį, pasiskaičiau ir čia. „Kuršiais“ nusivyliau. Šėrykla ir tiek. Žuvienė gal ir pakenčiama, bet ašakas rankioti nusibodo. Pats keisčiausias ir labiausiai nustebinęs dalykas, kad neturėjo šviežios žuvies. Jokios. Tik šaldytą. Troškinių pagaminti negalėjo, nes neturėjo šaldytos tešlos. Taip pasakė barmenė. Teko valgyti šaldytos žuvies patiekalą, kuris buvo neskanus. Negrįščiau ir nerekomenduočiau.

stikse 2014-07-04 13:25

Po pavasarinės kelionės į Ventės ragą užsukom į šią kavinę, nes buvom peralkę kaip vilkai. Garsusis Šturmų švyturys nedirbo, matyt, jis tik šiltuoju metų laiku dirba, tai pasukom į Kintus. Interjeras atskira kalba, tad nevertinam, bet maistas mums patiko dar ir kaip! Dėmesio! Tai yra grynai lietuviška virtuvė, taip kaip ir patinka standartiniam lietuviui, tad gurmanai ir salotų mėgėjai čia tikrai nesilankys. Tad taikant tik į šį valgytojų segmentą, nusiskundimų maistu tikrai nebus. Labiausiai patikęs patiekalas buvo žuvis užkepta bulvėmis su grietininiu padažu. Patiekalas žvėriškai sotus ir didelis, tad būkite užtikrinti savo jėgomis ar įveiksite. Tad patiekalą dalinom į tris dalis. Taip pat buvo ir šviežių žuvų, bet čia, matyt, meniu įvairuoja pagal laimikį. Sumasumarum, lietuvį nudžiugins tiek maistas, tiek kainos, tiek porcijos.

Parašykite komentarą