Lakštingala: kulinarinis Grūto parkas Vingio parke


2014 - 07 - 04
Lakštingala. Taip, tai blogiausia, ką gali pasiūlyti Vilnius išalkusiam.

Vingio parke prabėgo dalis mano vaikystės. Kai šešiametis persikrausčiau iš Kauno į Vilnių, ten dažnai eidavau pasivaikščioti, ir – kiek atsimenu – geriausias su maistu susijęs dalykas ten visada buvo vanduo iš fontanėlių.

Atėjus į Lietuvą nepriklausomybei, restoranas Lakštingala prie estrados kai kurių žinovų buvo laikomas blogiausia sostinės visuomeninio maitinimo įmone. Ne viena blogesnių, bet absoliučiai baisiausia. Atėjo laikas pasitikrinti, ar legendos atitinka tikrovę.

Šiek tiek primena pajūrį, tik viskas dar baisiau

Restoranas yra didelis, ir vietos lauke, prie pajūrio tipo kaimiškų stalų, nieko blogo nežada (interjeras viduje yra labiau šokiruojantis: gal ir adekvačiai atrodytų užeigoje prie kelio tarp Garliavos ir Veiverių kokiais 1992 metais, bet čia juk Vilnius, 2014-ieji, ir tos minkštos sofos atrodo kaip ateivių atskraidintos).

Tinklalapis informuoja, kad šiame ambicingame pramogų komplekse esama ne tik galimybių pavalgyti, bet yra ir kambariai pailsusiam keliautojui po didžiausią sostinės parką: galima gauti kambarį dienai, o galima ir keturioms valandoms (jei kas nors parke užsimezgusią romantinę pažintį norėtų perkelti į rimtesnį lygį). Yra ir japoniškas kubilas, kur norintieji po sočios vakarienės gali pasiturkšti, apgobti šimtamečių parko pušų, smagiai kutendami vienas kito suglebusius kūnus.

Gretimuose atrakcionuose užkrimtus plastmasės, turbūt būtų skaniau

Bet mes čia ne nuodėmingų malonumų atėjome. Pažiūrim, ką siūlo ši vieta vos per keliasdešimt metrų nuo ten, kur kažkada Sąjūdžio mitingai drebino Lietuvą, o prieš tai Čekoslovakijos atrakcionai, atvažiavę vasarai, purtė tarybinius rublius iš Tarybų Lietuvos tėvelių piniginių.

Šaltibarščiai buvo vienintelis į maistą panašus patiekalas

Šaltibarščiai su bulvėm (6,90 Lt) buvo adekvatūs, nors ir pernelyg rūgštūs nuo burokėlių acto. Kaip paskui pasirodė, tai buvo vienintelis adekvatus dalykas (neskaitant vandens ir alaus), kurį čia ragavome. Panašiai žmonės, keliaujantys pragaran, yra keliami per upę valtininko, apžiūrinėja šią vandens transporto priemonę ir galvoja – hm, gal ir visai nieko. Gal tas pragaras tik taip aprašytas labai baisiai. Ne, brangieji. Ta valtis ir bus geriausia jūsų patirtis šioje kelionėje. Toliau bus tik liūdniau.

Mūsų mažiesiems. Geltonsnapio kepsnys

Geltonsnapio kepsnys (7,90 Lt), pasirinkimas iš vaikų meniu, buvo tiksliai tokio skonio, kokio gali būti kotletas, apvoliotas džiūvėsiais ir rymojęs restorano šaldiklyje nuo tų metų, kai Vingio parke buvo įvesta elektra ir sužibo Iljičiaus lemputės, o paskui pašildytas.

Žirniai su spirgučiais, sakė jie. Ne spirgučiai. Šlykščiausi lašiniai Europoje.

Žirniai su spirgučiais (6,90 Lt) buvo pigiausi ir per kieti geltonieji žirniai, galimai atvežti iš toli (kai pasirodė, kad badaujantieji Bangladeše atsisako juos priimti, Jungtinių Tautų humanitariniai darbuotojai atsiduso ir pasakė: „ne bėda, išvešim į Vingio parką“), pagardinti ne spirgučiais, o išplerusiu pusiau permatomu karšto rūkymo lašiniu, supjaustytu dideliais, šleikščiai perlamutriniais gabalais su negyvos kiaulės spalvos oda.

Lašiniai puošė ir pobaisį Lietuvišką Kugelį

Tokiu pačiu skanėstu buvo papuoštas „lietuviškas kugelis“ (11,50 Lt) – geriausia, ką apie jį galima pasakyti, kad jis buvo pridegęs prie indo, kuriame buvo keptas, tvirčiau, negu pirmoji lietuviška kramtomoji guma prilipdavo prie baldų ir kelnių. Atkapoti patiekalą nuo indo būtų pravertęs pneumatinis plaktukas.

Gyslotas šašlykas

Apie kiaulienos sprandinės šašlyką (20,90 Lt) galiu pasakyti tiek, kad ta kiaulė buvo kieto ir gysloto sprando. Fermoje niekas tos kriuksės nepasiilgo ir nebandė jai skambinėti, kai ją išvežė skerdyklon.

Taip atrodys Vingio parkas po atominio karo. Baisiausia kepta duona planetoje

Jei manote, kad jau dabar žinote viską apie šią mielą įstaigą, tai klystate. Pabaigai palikau įstabiausią patiekalą: keptą duoną su sūrio skonio padažu (8,90 Lt). Duonos (manykime, kad ten buvo duona) gabalėliai buvo aplieti padažu taip, kad priminė pušų nuolaužas Vingio parke po trečiojo pasaulinio karo, kai viską ištaškė branduolinė bomba, o paskui baltai aplaistė lipnia mase cheminių nuodų debesis, pakilęs į Vilniaus dangų po to, kai nuo sparnuotosios raketos sprogo žiurkių nuodų ir pesticidų gamykla, prieš pat karą pastatyta Savanorių prospekte. Skonis buvo irgi panašus.

Mandagiai paragavome ir nulenkėme galvas. Tokio patiekalo netyčia nepagamintum. Labiausiai nevykęs studentas, atsidūręs pirmą kartą be tėvų svetimo miesto bendrabutyje, ir bandantis sau pasigaminti maistą iš jam nepažįstamų produktų, turbūt pagamintų geriau. Reikia labai nekęsti maisto ir savo lankytojų, kad jiems patiektum tokį dalyką, koks atnešamas čia. Taip, blogiau turbūt nebūna.

„Malonus aptarnavimas, puikus virtuvės patiekalai tikrai ilgam išliks jūsų prisiminimuose“, rašo restorano tinklalapis. Neabejoju. Išdeginti atmintyje, kaip karšta geležimi perbraukus. Mirsiu – nepamiršiu.

Trise sumokėjome 76 Lt ir arbatpinigius.

Taip, esu priverstas pripažinti, kad legendos sakė tiesą. Blogiau paruoštų patiekalų nesu ragavęs sostinėje niekada, ir tik kelis kartus gyvenime – už jos ribų. Tiesa, aptarnavimas buvo pakankamai greitas, ir visi valgytojai sveiki parėjo namo, bet tik tiek. Viena žąsis iš penkių.

 

Lakštingala, M.K.Čiurlionio g. 102 (prie Vingio parko estrados), Vilnius. Tel. (8-698) 33456. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo sekmadienio iki ketvirtadienio: nuo 11:00 iki 22:00. Penktadieniais ir šeštadieniais: nuo 11:00 iki vidurnakčio.


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (7)
Uga 2014-07-05 20:29

Mano šašlykas alsavo degaus skysčio aromatu.
Smagus straipsnis.

Lillit 2014-09-12 17:47

tikriausiai dar nebuvot „Miško užeigoje“ Plytinės g., tuomet „Lakštingala“ dar pusė velnio :)))

AN. 2014-10-29 17:24

Šiame restorane esu buvęs tik tualete, nusišikt.

Studente 2014-11-24 00:08

Kaip prisijuokiau skaitydama, net apetitas dingo :D

Chustti 2015-07-19 19:10

Čia net kava siaubinga…

Parašykite komentarą