ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Lietuvos ryto baras Palangoje: kaip saviškių negirsiu?

Lietuvos ryto baras, J.Basanavičiaus g. 11, Palanga

2014 - 07 - 07

Kiekvienam maisto kritikui ateina tokia diena, kai reikia pasirinkti, ką daryti, priėjus moralinę takoskyrą. Ką rašyti, kai sesers vyras pradeda kepti picas ir pasiūlo vieną kitą kepinį, kad apie jį parašytum? Ką daryti, kai pats kritikas investuoja į koldūnų fabriką, ir restoranų tinklas siūlo didžiulį užsakymą šaldytiems koldūnams, mainais už teigiamą apžvalgą, kuri, žinoma, atneš restoranų tinklui papildomus milijonus, o fabriko darbuotojams – užtikrintą ateitį ir duoną ant stalo jų vaikams? Nepagalvokite, tai – tik išgalvotos situacijos, tačiau nerimauti yra dėl ko.

Lietuvos ryto bare Vitalija Katunskytė nekoncertuoja, bet šią lentą mačiau kitur Basanavičiaus gatvėje

Panašiai pasijutau, atėjęs prie save maitinančios (kitas pasakytų – šeriančios) rankos vardu pavadinto baro Palangos nuodėmių alėjoje, dar vadinamoje J.Basanavičiaus gatve. Gatvę kada nors pavadins Vitalijos Katunskytės arba Cukraus Vatos garbei, bet dar ne dabar. Dar ne laikas.

Ant sienų gyvųjų klasikų žodžiai ir piešiniai

Kaip man rašyti apie barą „Lietuvos rytas“, kur sienos padabintos karikatūristo Jono Varno darbais ir gyvųjų klasikų citatomis (mano paties žodžius dar tik kala granite geriausi Rokantiškių meistrai, kantrybės, gerbiamieji)?

Jei sukritikuosiu – sakys, čia tik apsimeta, objektyvumą vaizduoja. Jei pagirsiu – sakys, kaipgi kitaip, liūtas leopardui ausies nekerta, žinoma, kad straipsnis saviškių nupirktas už tūkstančių tūkstančius ir už vieną kitą mėsainį.

Todėl geriausia bus rašyti objektyviai. Jei netikite – jūsų bėda. Kažkada žmonės netikėjo ir žemės sukimusi aplink saulę, ir jūs žinote, kaip tiems žmonėms baigėsi. Jie visi šiandien po velėna.

Čia tokie šaltibarščiai

Meniu nemažas, ir jame visas kurortinis repertuaras – nieko kito neverta ir tikėtis, ir teisingai. Kadangi vasara, pradedame šaltibarščiais (8 Lt). Porcija didelė, bulvės puikios, na o patys šaltibarščiai kiek rūgštoki nuo acto, kuriame buvo marinuoti burokėliai.

Kalmaro žiedai tokie kaip kleckučiai

Gruzdinti kalmarų žiedai tešloje (14 Lt) – ne japoniški, bet lietuviški. Tešlos sluoksnis storokas, tačiau tešla – lengvutė, ir absoliučiai šviežias aliejus. Patiko.

Salotos su vištiena

Cezario salotos (20 Lt) nustebino labai gera vištienos kokybe ir šiaip gerais produktais. Ir padažas buvo patiektas atskirai, kaip patinka mums, kurie nusipelno gyventi geriau. Manote, man specialiai geresnių produktų atnešė? Nemanau. Šaldytuvuose nelaiko dviejų rūšių vištienos, vienos žmonėms, o kitos – jei užeitų Užkalnis. Taip nebūna. O kaip pomidorai Cezario salotose, klausite jūs? Juk aš, kaip kritikas, taip kovoju su jais. Na taip, geriau jų ten nebūtų. Gal pasitaisys. Gal man senatvė, kad toks geranoriškas pasidariau?

Vištiena su migdolais, tokia kaip iš Indian restorano

Vištiena su migdolais (26 Lt) buvo puiki. Negudrus patiekalas, bet skonio buvo daug, ir migdolai priminė Indijos maisto restoraną. Ir džiugino kokybiški produktai. Paprastas, nebrangus pajūrio patiekalas, kurio ant lėkštės valgytojos nepaliko nė kąsnelio. Bulviniai blynai (14 Lt) pasižymėjo porcijos dydžiu, ir jie buvo švelnūs. Kažkuo jie panašūs į mane, pagalvojau.

Šašlykas maloniai priminė mano tarybinę vaikystę

Man labiausiai patiko kiaulienos šašlykas (24 Lt) – ne tik dėl solidžios porcijos, bet ir dėl puikiai marinuotos ir gerai iškeptos mėsos, skoniu nubloškiančios atgal į vaikystę, kai šašlykas Tarybų Lietuvoje buvo vienas nedaugelio skanių patiekalų, ir kai jį tėvai pirkdavo retai, ir dažniausiai kokia nors ypatinga proga, turbūt dažniausiai pajūryje, kur atostogavau, kaip mielas pūstažandis Andriukas, tikra nomenklatūros išpera. Mane tas šašlykas nuteikė labai gerai. Geresnio tikrai Palangoje nesu valgęs, o ir Vilniuje – na, nebent reikėtų važiuoti į keistą Fabijoniškių barą-bilijardinę „Fabai“.

Tai būkit geri, sakykit, kaip jų dabar negirti? Revoliucijų čia jokių nėra ir nebus, ir sostinėje šis baras tikrai nelaimėtų jokių konkursų (na, nebent už karikatūras ant sienų). Tačiau leiskite priminti, kad viską vertinu aplinkos kontekste, ir todėl Joniškio „Statoil“ siūlomas maistas tų kraštų kokybiškai kulinarijai yra reikšmingesnis reiškinys, nei Vilniui – dar vienas neblogas italų restoranas. Palangos J.Basanavičiaus gatvės kontekste, ir ypač prisiminus, kad legendų apipinta Sovietų Sąjungos mitybos ambasada, kavinė „Monika“, yra kitoje gatvės pusėje, baras „Lietuvos rytas“ yra labai stiprus žaidėjas. Solidi įstaigos išvaizda ir gaminimas iš gerų produktų (kai klientai sušlamštų bet kokius, ir daugelis ten apie tai nepamiršta) leidžia nepagailėti gero vertinimo.

Čia dar buvo tokie bulviniai blynai

Pietūs keturiems, neatskaičiavus specialios nuolaidos saviškiams, kainavo 138 Lt ir arbatpinigius. Pagalvojus ne apie save, o apie tūkstančius poilsiautojų, kurie Palangoje po Joninių pradeda sezoną ir turi kažkur maitintis, ir apie tai, kad be šito baro jiems labai daug ko stigtų, vertinu savo laikraščio barą keturiomis žąsimis iš penkių, ir tegu jums būna skalsi ir stora vasara.

 

Baras Lietuvos rytas, J.Basanavičiaus g. 11, Palanga. Tel. +370 673 77626

Darbo laikas internete nenurodytas

 



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (11)
klaiku 2014-07-31 23:01

pasiskaiciau tikedamasi,kad tikrai buvo objektyvi apzvalga-nuejome su seima pries dvi dienas.. tos ala cezario saltos buvo vienoss neskaniausiu valgytu cezario salotu: visu pirma prideta pomidoru, padazas – vienos garstycios, kiasinis pervirtas, nes trynys melynas, o vistiena salta ir apdziuvusi, lyg senai kepta, laikyta ir papjaustyta ir uzdeta, kad iskishti..kai pasakiau,kad pasenusi vistiena ir pakeiskite, padaveja paeme, nunese ir grazino sakydama’ kad viskas cia gerai ir cia nesena..aisku bevalgant ir lukstu radome:) kalmrai skrudinti buvo skanus, bet padazas: ketcupas su majonezu net iki galo neismaisyti. nu nezinau, atrodydavo laikiau, kad objektyviai raso ponas Uzkalnis, bet po sio reviu, ala objektyvaus- geda..tegu kas kitas uzsako maista ir pavalgykite pilnai ten is naujo, palyginikite kur esate skaniai valges ir tada bus aisku ar viena ar dvi zasys max…

Berrrrrk... 2014-08-14 10:54

Bent jau is nuotrauku viskas atrodo klaikiai… tas garnyras su konservuotais ananasais ir t.t. Tarybine klaikuma… Nebent tik bulviniai blynai, nuo viso kito norisi begti nors ir i makdonalda

2014-09-04 13:20

Nu pravalas. Pasitikėdama Užkalniu užėjau į šitą barą. Tai apytuščiame restorane 20 minučių pralaukėm menu. Buvau įsitikinusi, kad maistas tikrai čia turi būti geras, tai nuėjau į vidų pati jo ieškoti. 3 viduje buvę padavėjai man jokio dėmesio neparodė, tai pati jį susiradau ir išėjau atgal. Viskas baigėsi tuo, kad išsirinkę patiekalus su užverstu menu dar vieni prasėdėjom lygiai 7 minutes, tai žodžiu tada jau nebeatlaikėm ir išėjom. Sakyčiau, kad buvo blogiausias aptarnavimas ever, bet kad jo iš viso nebuvo.. Tada nuėjom valgyt į Floros Simfonija, kur padavėjas prie mūsų stalo pats atnešė heaterį, kai paklausėm ar turi papildomų pleduku.

expertas 2015-05-17 20:52

Net nuotraukose matosi kad visiskas šūdmaistis,geriau butum isvis nieko nerašes negu savo varda duot apšikt ir patapšnot.

bravo 2015-10-05 11:29

p. A.Užkalni DĖKUI užįdomius kulinarinius pastebėjimus VISADA smalsiai ir skaniai perskaitau o šiandien dar ir supratau kad geriausias jumoro KARALIUS esate -SĖKMĖS

Parašykite komentarą