ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Piano Barbeque: Palangoje moka ir paprastai, ir gerai. Kai nori.

Piano BBQ, J.Basanavičiaus g. 24, Palanga

2013 - 07 - 05

Iš Palangos ir Basanavičiaus gatvės juoktis labai lengva, ir aš turiu pripažinti – esu tai daręs. Nesakau, kad didžiuojuosi. Labai jau lengvas taikinys publicistui, tas pats, kaip iš trijų metrų atstumo įmušti kamuolį į tuščius vartus. Nesunku, malonu. Aš bandžiau ir žinau.

J.Basanavičiaus gatvė Palangoje (gudruolių ir kosmopolitų vadinama „J.B.“, arba „džei bi“), kulinarine prasme, yra, apskritai vertinant, lengvas maistinio genocido variantas. Išskyrus kelias išimtis (kurias mes galvojome visas jau žiną), tai kelionė per maistą, kuris dažniausiai nėra nevalgomas – jis tik labai riebus, stipriai gruzdintas, smarkiai konservuotas ir patiektas dažniausiai be meilės. Nuo jo nieko blogo nebūna. Gero irgi.

Keptos mėsos restoranas Piano Barbeque naudoja keistą žodžio „barbeque“ rašybos variantą (labiau įprastas būtų „barbecue“, bet tai ar kas čia dabar kabinėsis). Tas žodis reiškia kepimą ant žarijų (arba šiek tiek ant atviros liepsnos, kaip kam patinka).

Restoranas stebina erdviu išdėstymu, užimančiu visą skverelį. Per vidurį – didelė atvira palapinė su baltu fortepijonu centre (kai mes buvome atėję, grojo ir pianistas, taip kad čia ne tik pasirodymui), aplink – staliukai, o pakraščiais – patogūs boksai su pagalvėmis, atskirti vienas nuo kito užuolaidomis (per užuolaidas nematai kitų lankytojų, bet tiršta, rusiškų keiksmažodžių pridėta kalba primena, kad atvykom į mėgstamiausią Lietuvos kurortą, ir nuo to nepabėgsi).

Kažkiek primena Arabijos miestus, sakykim, Dubajų, arba gal prabangiausius Centrinės Azijos restoranus, kokiuose nors brangiuose tarptautiniuose viešbučiuose. Bet čia viskas Lietuvoje, ir tikrai neatrodo ne vietoje ir ne laiku. Atvirkščiai, atrodo taip, kad galvoji: „kodėl ligi šiol niekas taip nepadarė?“

Vilkmergės alus didžiuojasi, kad nepasterizuotas, nors iš esmės nėra čia kuo ypač didžiuotis.

Meniu trumpas, net nepadoriai trumpas, lietuvišku supratimu: viskas ant vieno laminuoto lapo. Maistas – vienoje pusėje, gėrimai – kitoje. Čia kepa ant žarijų, ir viskas. Ir salotos.

Burokėlių ir ožkos sūrio salotos nebuvo puikios – burokėliai atrodė pavargę ir jau prieš kurį laiką virti, o agurkai buvo paprastai išskaptuoti.

Ožkos sūrio salotos su burokėliais (11,25 Lt), tiesą pasakius, nuvilia. Burokėliai atrodo taip, lyg būtų išvirti kadaise (taip turbūt ir buvo – o dienos kurortuose ilgos; be to, šių dienų mada kviečia juos pakepinti, o ne virti), daržovės papjaustytos be meilės, ir patiekalas – nors ir madingas, ir šiuolaikinis, ir tikrai ne iš pajūrio virtuvės riebaluoto repertuaro – tikrai nepasiekia potencialo.

Sprandinė buvo vykęs pasirinkimas – kepta ant laužo, ji nebuvo sugadinta. Gal tik padažo norėtųsi atskirai, ir kad pomidorai nebūtų patižę.

Užtat pagrindinis patiekalas, kiaulienos sprandinė (18 Lt), yra praktiškai nepriekaištingas. Kaina labai nedidelė. Taip, sprandinę, ir dar keptą ant žarijų, nėra taip paprasta sugadinti (nors, esu tikras, J.Basanavičiaus gatvėje tai nėra neįvykdoma užduotis), tačiau čia jokių klaidų: ir mėsa, ir bulvių skiltelės, neriebios, šviežios, maloniai tirpstančios burnoje, ir garnyras. Sūrus užlietas padažas turi vienintelę problemą: nors puikiai pagamintas, jis neatrodo labai estetiškai (jo estetiško nepadarysi), ir geriau būtų jį patiekti atskirai.

Šoninės traškučiai būtų dar labiau pradžiuginę, jei būtų patiekti kaip užkandžiai, o ne po pagrindinio patiekalo.

Užkandžiai – keptos šoninės čipsai (8,25 Lt) ir kepta duona (5,25 Lt) buvo geri, bet būtų buvę dar geriau, jei juos atneštų ne po pagrindinių patiekalų, o pradžioje, nes tam jie ir užkandžiai. Aš norėčiau pagirti keptą šoninę, vien už pabandymą kažką padaryti naujesnio: tai gana žinomas skanėstas Vakaruose, ypač angliškai kalbančiose šalyse, tik galbūt tą šoninę reikėtų dar labiau paskrudinti, na, ne iki anglies, bet kad visai būtų ruda ir traški. Jos privalumas tas, kad galima pakankamai tos šoninės iškepti ryte, ji neturi būti karšta, kai patiekiama ant stalo. Kitas patarimas – tirštas baltas padažas nebūtinai geriausias pasirinkimas prie šoninės; pabandykite, pavyzdžiui, skaidrų ir aštrų Tailando čili padažą. Kepta duona buvo pakankamai minkšta ir šviežia – ne iš tų, kurios gabalėliai laužo dantis, ir ne iš tų, kur pritepta tiek česnakų padažo, kad galėtų nužudyti visus Drakulos pilies vampyrus. Užsisakyčiau ir vėl, bet dabar jau sotus.

Keturiese už maistą ir gėrimus sumokėjome 128,25 Lt ir arbatpinigius.

Restorane pilsto tik Vilkmergės alų. Kiek pižoniška, bet gal neblogai.

Restoranui nedvejodamas skiriu keturias žąsis iš penkių: už meniu paprastumą ir išbaigtumą, už išskirtinę aplinką, pasiektą labai nedėkingoje miesto vietoje, ir už geranorišką bandymą parodyti, kad net tarp plastmasinių puošmenų ir geltonų stogų kaimynystėje banalybės ir kurortinio ciniško nusispjovimo į kokybę, galima padaryti restoraną kitaip, ir turėti daug klientų.

Piano Barbeque, Basanavičiaus g. 24, Palanga. Tel. +370 604 70101 Facebook profilis.

Nuo sekmadienio iki ketvirtadienio: nuo 11:00 iki vidurnakčio, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 02:00 ryto.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (12)
Aga 2013-08-11 19:38

Vėlgi nusivilta. Padavėjos perklausiau porą kartų ar šaltibarščiuose yra svogūnų laišku, sakė tikrai ne, o atnešė su jais… Apskritai padavėjos nešneka, krapštosi prie kitokių reikalų, kol klientai turi sėdėti, net viso gero neišlemeno išeinant. Grilio patiekalai atnešti jau praktiškai šalti Kalmaras riebalų padaže tiesiog plaukė. O už smarvę tualete -100 balų. Burgeris bent jau buvo neblogas ir dienos sriuba…

Lina 2013-08-19 08:57

Dukart buvom. Po pirmosios nesėkmės žadėjau nebegrįžti, bet davėm šansą.
Be reikalo.
Užsisakiau cezario. Klasikų klaiska, argi galima sugadinti Cezarį :)
Dra ir kaip.
Vštiena buvo tarsi išvirta, apvirta, lyg ir vakarykštį o po to užmesta ant žarijų, kad įgautų dūmų skonį. Jos nevalgiau. Bandžiau stumdyt salotas…alyvuogės pemrirge, minkštos ir tikrai iš senokai atidarytos skardinės… Skrudintų duonos gabaliukų nebuvo. Atnešė ragelio-pailgos bulkutės formos batono gabalą, perpjautą pusiau apteptą kažkokiais riebalais ir vėl paskrudintą ant tų žarijų. Vėlgi – kam??

saulius 2013-11-12 20:49

Nors vasara seniai jau pamiršta, bet šio restorano maistą atsimenu puikiai. Užsisakiau tą patį ką ir Andrius U. Ir tai buvo didelė klaida. Kiauliena buvo žalia, kieta ir su krauju (teko prašyti, kad dar pakeptų), ta skrudinta šoninė kažkokia šlapia ir minkšta. Aptarnavimas baisus. Jautėmės ten nepageidaujami. Keista kaip ši vieta aplamai atsidūrė apžvalgose.

Andrius Užkalnis 2013-11-12 20:50

Ji atsidūrė, nes būdami Palangoje, ten nuėjome. Mums patiko.

Antanas 2014-01-16 13:52

galit manyti, kaip norit, taciau, tai, kad Palangoje Basanaviciaus gatveje dar yra tokiu vietu, tokiu restoranu, tai reikia gerai padekoti… Faktas, jie pakelia visos gatves verte. O tai,kad problemu yra, niekas ir nesigina.. pradedant darbuotojais, baigiant tiekejais. Svarbu, kad matosi dideles pastangos, o vieta vis grazeja ir gereja.. Taskas.

Parašykite komentarą