Šiaurės Jūra: pagaliau, ačiū Dievui, valgysim žuvį


2015 - 04 - 13
Restoranas visas yra understated, šviečia kviečia mėlyna santūria šviesele

Vienoje senoje knygoje sakė: „Belskite, ir bus atidaryta“. Aš galvojau, jei pakankamai ilgai barškinsiu lėkštę, ar bus išgirstos mano maldos, ir atsidarys kokios naujos įstaigos durys? Kelis metus vertinu Lietuvos restoranus, ir kelis metus kalbu nesustodamas, kad Lietuva laukia, kaip motulė išplaukusio į marias Kastyčio, jūrinės žuvies restorano.

Interjeras uber-santūrus, indeed

Gėlavandenių žuvų srityje jau kuris laikas specializuojasi Šturmų švyturys Kintuose, o dabar ir Vilniuje, bet gėlavandenės žuvys yra gėlavandenės žuvys: jos yra tik neturtingosios jūrinių žuvų seserys.

O aš visą laiką ilgėjausi menkės, lašišos, tuno, ir jūros gėrybių – aštuonkojų, šukučių, ilgųjų moliuskų ir kitokio velnio, ir norėjau, kad tie dalykai būtų restorano pasididžiavimas, o ne antras pasirinkimas tiems, kas šiandien nenori jautienos. Sakiau, Lietuva bus tikri Vakarai, kai čia bus jūrinės žuvies restoranas.

Dabar jau galima bandyti, ar tikrai. Vilniuje, Ogmios mieste, greta žuvies ir jūros gėrybių parduotuvės, yra to paties pavadinimo restoranas Šiaurės Jūra.

Žvakutės visokios žaismingai šviesą laido

Žmonių kol kas nedaug, o gal ankstokai atėjau, ir interjeras griežtai industrinis, net asketiškas. Teisingai. Brutalus paprastumas neblaško dėmesio ir leidžia galvoti apie maistą. Tik mėlynai šviečia akvariumas, kuriame plaukioja omarai – jei vieną jų pasirinksite, jis keliaus į puodą su verdančiu vandeniu.

Taip mane daug kas norėtų matyti

Kiek žmonių norėtų ir mane pamatyti plūduriuojantį tame baseine, surištomis žnyplėmis, kad galėtų pasakyti: „į puodą jį!“. Kokios mintys mane aplanko. Todėl, kad rašytojas.

Meniu išties nedidelis

Valgiaraštis nedidelis – nuolatinis ir besikeičiantis (pastarasis šiek tiek trumpesnis), ir viskas apie žuvį ir jūros gėrybes.

Žuvienė buvo pati geriausia iš visų žuvienių

Pirmasis patiekalas – įvairios žuvies sriuba (€8). Aš nestabdysiu. Tai geriausia žuvienė, kurią esu valgęs Lietuvoje. Gal kas nors sakys, kad tai brangoka už sriubą, bet tai ne koks nors dienos pietų dubenėlis. Tai meno kūrinys. Žuvies viduje daug, dar geldelės, ir daržovės paruoštos smulkiai, delikačiai – neprimėtyta, kaip kitur būna, domino kauliuko dydžio bulvių kubelių. Aš vėl prašysiu tos žuvienės, kai ateisiu kitą sykį.

Austrės

Austrės su agurkų kapotiniu ir citrina (trys austrės, €7) buvo geros, bet man visada patinka austrės be nieko. Nei agurkų, nei svogūnėlių, nei acto, nei citrinų – tiesiog šliurpsintis, šlenus, lūpas glostantis austrės kūnas, kvepiantis jūra, ir nieko daugiau. Aš toks, aš keistas.

Tunas epinis, virš epinio, tiesiog tuno motina

Tuno kepsnys (€19) buvo tobulas. Tokį tuną Vilniuje pagamina gal dar pora restoranų, ir viskas. Mėgėjai meldžiasi tokiam tunui. Mėgėjai vartosi naktimis, laukdami, kada dieną atsidarys restoranas ir jie vėl galės jo paragauti. Rausvas, beveik violetinis, na, tiesiog tobulai žalias viduje. Spyruokliuojanti, elastinga konsistencija. Ir švelnus vyno padažas, neužgožiantis, elegantiškas.

Vilkešeris! Vilkešeris! Nerealu tai buvo.

Kai tik atnešė vilkešerį (€16), pagalvojau, kad man sunku bus jį pagirti: esu nuo vaikystės išlepintas, ir visa žuvis ant lėkštės reiškia, kad reikės rakinėti kaulus, o tai ne ponų užsiėmimas. Man labiau patinka žuvies piršteliai – gali kąsti nuo kurio nori galo. Tačiau šis žuviukas ne tik buvo patogus valgyti (pagrindinis kaulas lengvai atsiskyrė). Ne tik. Skonis mane pravirkdė džiaugsmo ašaromis: padariau, ko paprastai nedarau, ir paklausiau šefo, kaip tai pasiekiama (pakepama ant grilio, pasirodo) – švelniai rūkytas, dūminis skonis nerūkytoje žuvyje, kur švelniai spurdėjo delikatus baltumas, glostantis gomurį kaip kiaušinio, virto be lukšto, baltymas.

Jei reikės kažkam kažką rekomenduoti sostinėje, sakysiu, eikite tenai, klaupkite ant kelių, ir prašykite to vilkešerio, ir dėkokite Dievui, kai jums atneš valgį.

Šokoladinis desertas

Desertai, vanilės putėsiai su šokoladu (€2) ir kriaušių pyragas (€4) buvo puikūs, švelnūs, maloniai kandantys aviečių sniego rūgštele, tačiau ne dėl jų buvome atėję į restoraną, tiesiog toks kritiko darbas, reikia ir desertų paragauti.

Kriaušių pyragas

Dviese sumokėjome už vakarienę su vynu ir kava, įskaitant arbatpinigius, €80. Jei būtume valgę dvi picas tinklinėje picerijoje, būtų brangoka, tačiau už absoliučiai nepriekaištingą, tobulą maistą – santūri kaina.

Šis restoranas įgyvendino dar vieną mano svajonę: taip, pagaliau Vilniuje yra nuostabios jūrinės žuvies, kurią gamina tie, kas dievina jūrinę žuvį.

Penkios žąsys iš penkių. Stokit į eilę, nes greitai čia reikės rezervuotis prieš savaitę.

 

Šiaurės Jūra, Šeimos aikštė 3, Verkių g. 29 (Ogmios Miestas), Vilnius. Tel. +370 621 28 533. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 22:00, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 23:00, sekmadieniais – nuo 11:00 iki 21:00.


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (9)
Simas 2015-06-24 17:47

Matau, kainos greit auga ten :) Silkes užkandele buvo 5 eur, dabar – 8. Vilkeseris buvo 16 eur, dabar – 18. Jei taip ir toliau, bus natūrali atranka: retai arba tik ponams….

Iveta 2015-08-06 18:13

Valgiau iš dienos pietų – tuno ir lašišos salotos, kaina 7 eurai. Skonis toks vos užčiuopiamas, kad galima sakyti be skonio, akis badė lašiša – vienas gabalas sausas, perkeptas, be skonio, kitas – visiškai žalias. tunas – normalus. salotų lapai – tradicinis skonis. padažas – vos juntamas gal saldžiai rūgštokas, sunku net pasakyti. nieko ypatingo.

Rasa 2015-12-10 00:57

Buvom su vyru, nes norejom sau maza svente pasidaryti. Labai nuvyle aplinka – tabureciu ir namie turime, be to buvo nejauku vieniems… restorane, ir islydeti tik uzejusias ir iseinancias poras. Ne kiekvienam priimtinas “romantiskas“ pasisedejimas ant “tabureciu“. Maistas – skanus, taciau tikrai per brangus, atsizvelgiant i sudeti ir aplinka, kurioje ji ragauji. Nuojauta tokia – arba siam restoranui reikia naujos strategijos, kaip, nepakenkiant maisto kokybei, pritraukti daugiau zmoniu, arba – ate…

trumpaidrutai 2016-01-12 16:06

Mums uzteko atidaryti duris ieiti ir viena karta ikvepti „gryno zuvies kvapo“ mislingai tyrancio patalpoje, kad greitai is sios vietos pabegti :P valgyti zuvimi smirdancioj patalpoj , tas pats kaip sikti smirdanciam tualete.

žuvėdrinas 2016-04-12 09:25

O tuno kepsnys sekmadienį kainavo jau 24EUR, greitai kainos kyla :( tiesa, kiek sausokas buvo.

Parašykite komentarą