ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Šnekutis, alaus baras Užupyje: gal ir ne akiai, bet skrandžiui pats tas

Šnekutis, Polocko g. 7a, Vilnius

2013 - 06 - 07

Kartą vienoje apžvalgoje jau užsiminiau, kaip mano namo kaimynystėje esantis ir niekuo neišsiskiriantis baras Šnekutis mane sudomino. Tai ne šiaip vieno pasvaliečio aludario sėkmės istorija (Vilniuje yra du barai ir Pasvalyje vienas, kiek man žinoma), bet ir iš lūpų į lūpas sklindantys palankūs atsiliepimai; galimai ir šiokios tokios rinkodaros dėka, bet mes visi žinom, kad word of mouth yra geriausia kampanija.

Tai štai priminsiu, kad gražią vasaros dieną Užupio skvere iš nežinia kur atsiradę du džentelmenai (tikrai, toks jausmas, kad užkopė per šlaitą pro buvusį Tores restoraną) ir dailiu britišku akcentu klustelėjo, kur čia, girdi, ta išgirtoji lietuviško maisto menė. Sakau, atleiskit, ponai, bet restoranas su nuostabiu vaizdu jums tokios šventės gomuriui nesuteiks, o apačioje, prie Angelo – tik picerijos. Gūžtelėjo pečiais džentelmenai ir nuėjo savo keliais.

Po penkių minučių pasijaučiau klaikiai: juk jie tikrai ieškojo alaus baro Šnekutis, kuris be įvairių rūšių įdomesnio alaus dar ir lietuviškos virtuvės skanėstus siūlo. Nors bėk ir vykis džentelmenus.

Sąžinės graužaties kamuojama, kovodama su šiokia tokia baime gauti į akį ar panašiai nukentėti – visgi tam bare, atrodydavo, ne pati palankiausia publika rinkdavosi – išdrįsau pasiimti maisto išsinešimui.

Kaip pavyko pirmas vizitas? Nuostabiai, sakau. Meniu nevartau, nes viskas surašyta lauke kreidute (visai gražus raštas), kainos nebaugina (sriubos po 4 Lt, alus po 5 Lt už puslitrį, karšti patiekalai nuo 8 iki 12 Lt. Manau, kad pigu.

Mane nustebina malonus, vyresnio amžiaus barmenas: pirma, retai kur pamatysi ne kokį studentą ar šiaip jaunuolį už baro; antra, elegancija (taip, taip, dėl to ir stebiuosi) nuo to žmogaus dvelkia per pusšimtį metrų ir netgi verčia nekreipti dėmesio į ne visai gaivius užeigos kvapus (bet juk čia pseudo karčiama, tai atleistina), ir trečia, malonus, kone tėviškas bendravimas renkantis maistą, tiesiog verčia nusišypsoti.

Parsinešu namo žirnių, virtą kiaulės ausį su troškintais kopūstais, vyrui dar alaus litriuką – skanu, gardu, gardžiau net nei namie gaminta. Paskui dar parašysiu ir apie tai.

Nusiraminus ir įsitikinus, kad nors ta aplinka ir nėra auksu tviskanti, publika lauke ar viduje negąsdina, todėl pasitarę su jums jau žinomu Mindaugu Dulinsku, nusprendžiame eiti į rimtesnį bandymą.

Šiame pavyzdyje liaudies kūryba paneigia mitus apie saikingą vartojimą prabočių laikais.

Aplinka ten jūsų tikrai nenudžiugins: lauko kieme paprasti mediniai stalai su suolais, šiokia tokia suręsta tvora, anais metais dar stalus puošė skėčiai nuo saulės (toks jausmas, kad surinkti Palangos pliaže pasibaigus sezonui), tačiau šiandien jų nėra, ir suolai kiek drėgni nuo ką tik nukrapnojusio lietaus. Viduje, kaip pasakys daugelis čia apsilankiusių, tvyro savotiškas alaus, drėgmės ir virtuvės kvapų mišinys, kuris gali įsikibti į jūsų pagal užsakymą Hongkonge siūtus marškinius ir lengvai išduoti, kur buvote po darbo.

Tačiau reikalui esant, mielai pasėdėčiau ir viduje: juk kviečia toks malonus dviprasmis VELKAM užrašas ant durų.

Bet mes esam vasarotojai, todėl sėdame lauke, kur rasti vietos gali ne visada pasisekt. Mums pasiseka, imame meniu. Dar vienas sėkmės garantas: nors čia vyrauja tradiciniai lietuviški ir daug kur siūlomi patiekalai, meniu tikrai ne per ilgas: kokie 8 įvairūs užkandžiai, iš kurių tikrai rekomenduoju žirnius su spirgais – neskaldyti, nesausi, ne kokioj mikrobangėj džiovinti ir šildyti, porcija didelė, o ir spirgučiai tikrai gerai su visa skūra suskrudinti.

Aišku, randame ir duoną su česnaku, įvairių rūkytų mėsos užkandžių, kibinus ir panašiai. Kalbant apie sriubas – čia jos yra penkios, ir visos mano labai mėgstamos, todėl išsirinkti irgi gali būti sunku. Beje, visos, išskyrus šaltibarščius (5 Lt) po 4 Lt: žirnių, raugintų kopūstų, agurkinė ir burokėlių.

Prie pagrindinių patiekalų rikiuojasi bulviniai blynai, kugelis, žemaičių blynai bei įvairūs mėsiški patiekalai, primenantys tai, ką galima gauti autostradoje Kaunas-Klaipėda, tačiau čia nepriberta konservuotų žirnelių. Beje, kiekvienas patiekalas meniu yra nufotografuotas, tad žinosite, ko tikėtis. Iš esmės meniu yra tikrai labai normalus ir ne per ilgas.

Atskiro dėmesio prašosi alaus pasiūla: čia galima gauti įdomaus, mažesnių daryklų siūlomo alaus – nuo Varniukų iki kupiškėnų Keptinio. Visą asortimentą galite pasižiūrėti internete (nors ne visiems šio baro lankytojams išmanieji telefonai yra jų gyvenimo dalis), be to, giros rūšių siūloma irgi ne ką mažiau. O ir kainos labai malonios piniginei.

Kiaulės ausis.

Mes visai alkani, bet aš labai noriu kiaulės ausies su žirniais ir raugintais troškintais kopūstais. Žinote, nesuprantu, kaip tos bobulytės (girdėjau, kad ten bobulytės) virtuvėje sugeba taip pašildyt viską, kad atrodytų, kad ką tik iš puodo ištraukta.

Nuostabi, puikiai išvirta ausis (be jokių šerių ar kitų priedų, kaip randama kitur), dailūs žirniai, nepertroškinti ir ne per prėski kopūstai – tikrai geriausia, ką esu valgiusi lietuviškų patiekalų užeigom ar restoranais besivadinančiose įstaigose. Aišku, prezentacijos prasme tai nėra šedevras, ir gal česnakų ant ausies krūvelę ne visi mėgtų, bet karčiama yra karčiama.

Kugelis nėra tas pašildytas mikrobangėje kugelis iš pajūrio haute cuisine emporiumų, kur priima kuponus.

Kolega alkanas, todėl ima naminių virtinių užkandžiui ir kugelį su kiaulės ausim (dar keistai plokštainiu vadinamą). Atsigėrimui – puslitris giros už 3,50 ir šviesaus Šnekučio alaus su medumi. Deja, laukti reikia ilgai: lyg ir priima užsakymą tetulytė (elegantiškasis vyriškis nedirba šįkart), po kažkiek laiko atnešą girą ir sako, kad keičia bačkas, tada vėl pradeda rašytis mūsų užsakymą, pasako, kad virtiniai tik su bulvių koše ir tik pusė porcijos likę, o tada galų gale atneša viską vienu metu.

Maistas lėkštėse tikrai atrodo geriau negu bet kokiame tinkliniame restorane, ir čia turiu paneigti faktą, kad tinkliniuose restoranuose viskas gerai atidirbta pagal duotą template’ą.

Kugelį kertantis kolega sako, kad tikrai skanu, nesausa ir nesprangu, virtinių porcija (tiksliau, pusė porcijos už 4 Lt) yra daug, nežinau, kaip jis viską sutalpins, nes aš savo ausį įpusėjusi jaučiuosi visiškai soti. Virtiniai kaip namie: ne per riebus grietinės ir spirgučių padažas, gausu bulvių košės įdaro, o ir tešla nestora, nekieta, tinkamai išvirta.

Virtiniai.

Tad nepaisant užtrukusio užsakymo priėmimo bei keistos moteriškės, labai norėjusios pasėdėti prie mūsų ir pabendrauti apie gyvenimą (manau, buvo suvartotas ne vienas litras bare parduodamo alaus), laikas nėra praleistas veltui: tai nėra ta vieta, kur vestumeis tėvus, bet su geru draugu ar nedidele kompanija smagiai pavakarot – pavalgyt, atsigert skanaus alaus – tikrai verta. Tiesa, tik iki 24 val. – nėr čia ko naktimis uliavot.

Sumokame 53,50 Lt (už išsinešimui skirtą maistą papildomai primokame 50 ct) ir arbatpinigius, ir čia visi tie pinigai yra to verti. Trys žąsys iš penkių.

Šnekutis, Polocko g. 7a, Vilnius. Tel. +370 650 47058. Tinklalapis. Facebook profilis. Taip pat Šv. Stepono gatvėje 8.

Kasdien nuo 10:00 iki 22:00 val. (kitais duomenimis, iki 24:00 val.) Pilnas meniu nuo vidurdienio iki 16:00 val.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (31)
kkk 2013-07-11 12:42

Mane tai stebina, tai,kad išsikalinėja iš restoranų, o kaimiškus kabokus įvertina neblogai. Buvau ten kartą, šikna prie suolo limpa, tulikas smirdi. Kažin virtuvėje viskas švaru? bet aš kaimietis, tai galiu ir nuo žemės pavalgyti…nors iš pradžių dvejojau..

meris xrismas evrywonas 2013-07-16 10:42

Buvau. Alus sviezias saltas beigi su tinkama puta. Aplinka varguoliska, pamaciau kaip skutamos bulves (uzsienieciams tai butu kaip ir tautinio paveldo dalis, ranku darbas tokioje operacijoje kaip bulviu lupenu pasalinimas,
atraktyvu autentiska lyg tarp pirmo ir antro karu ju salyje).
Alus 5 lt. Maistai atrode riebus ir skanus. Ne kutiuras. Galima eit ir su kroksais – Petruskeviciaus ten nesutiksit.

Zulu 2013-07-26 00:11

Reiks nulekti, butinai…

2016-02-09 15:03

Buvo labai labai geras maistas, o 2015m. pabaigoj nusivedus ten kompaniją su prigyrimu buvo DIDELĖ GĖDA! ;)Balandėlių įdaras buvo juodas – apie skonį tyliu, nes paragavom visi, objektyvumo dėlei. Cepelinai irgi buvo tragiški. Karkos negavom, tai gal nors ji liko bent pusę tokia nuostabi, kokia buvo? Dėl alaus tikrai neverta ten eiti, tai tenka tik apgailestauti, kad atėjo krizė į šią įstaigą ir kad netekome tokios puikios vietelės Vilniuje ;)

Gintarė 2016-02-09 15:04

Buvo labai labai geras maistas, o 2015m. pabaigoj nusivedus ten kompaniją su prigyrimu buvo DIDELĖ GĖDA! ;)Balandėlių įdaras buvo juodas – apie skonį tyliu, nes paragavom visi, objektyvumo dėlei. Cepelinai irgi buvo tragiški. Karkos negavom, tai gal nors ji liko bent pusę tokia nuostabi, kokia buvo? Dėl alaus tikrai neverta ten eiti, tai tenka tik apgailestauti, kad atėjo krizė į šią įstaigą ir kad netekome tokios puikios vietelės Vilniuje ;)

Parašykite komentarą