ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Studio 9: kai naujiena tampa senbuviais

Studio 9, Gedimino 9, Vilnius

2013 - 11 - 01

Senbuvis – nebūtinai blogas žodis, net ir visuomenėje, kuri garbina jaunystę. Kai sostinės Kudirkos aikštėje mažiau nei prieš dvejus metus atsidarė Studio 9, tai buvo nauja ir keista vieta nedraugiškame ir beveidžiame Gedimino prospekte. Po daugelio apsilankymų, einame patikrinti, kaip viskas atrodo šiandien.

Studio 9 pavadinta pagal prekybos centrą, pažymėtą Gedimino prospekto tuo pačiu numeriu. Mane visuomet stebino, kaip tas baras (restoranas, klubas, kas dar?) sugeba pasiekti tai, ko daugelis siekia: ta pati vieta sėkmingai parduoda save visiškai skirtingoms lankytojų grupėms. Čia ir nupiepę ir labai save mėgstantys hipsteriai su megztom kepuraitėm, avintys sportbačiais (bet kuriuo metų laiku, bet kuriuo paros metu – būk toks, kaip tūkstančiai kitų, ir pabrėši savo nepaprastą individualumą), ir – per pietus – valstybės tarnautojai iš greta esančios Vyriausybės, ir kostiumuoti darbo artojai, ir net šeimos su vaikais (ta karta, kuri kažkada eidavo į Nykštuką, dabar čia vedasi savo nykštukus, kas yra nesuprantama, nes tamsokame ir pilkos spalvos prisodrintame bare su scena šone ir gyva muzika vakarais tikrai nieko nėra vaikiško).

Dieną bare prieblanda, kaip ir visada (saulė būna vasarą vidiniame kiemelyje), galima sakyti, toks amžinas vakaras. Man tinka.

Ruduo už langų.

Nors nesu dienos pietų mėgėjas, bet čia meniu galiu girti abiem rankomis. Pirmiausiai todėl, kad nebandoma pateikti neva pilnaverčių pietų už devynis litus. Na, neįmanoma už tokius pinigus supirkti kokybiškų produktų, pagaminti iš jų maisto, atnešti ant stalo ir dar išplauti lėkštes. Kažkas turės nukentėti, ir tas kažkas visada bus valgytojas. Garbės žodis, jei aš jums gerą sumuštinį pagaminčiau iš tokių sudėtinių dalių, kokios turi būti, ir tas kainuotų mažiausiai penkiolika.

Studio 9 dienos pietūs kainuoja nuo 14 Lt (su bulvių plokštainiu) iki 39 Lt (kepta anties krūtinėlė su apelsinų padažu), ir komplekte šiandien trinta pomidorų sriuba.

Man ji pasirodė itin gera, kreminė, lengvutė. Pats tas, kai lauke jau šalta ir darganota.

Bičiulis valgė jautienos sriubą (14 Lt), kas iš tikrųjų yra chili con carne, ir jam patiko ir aštrumas, ir mėsiškumas – ir konsistencija buvo tokia, kokios ir reikėtų šiam patiekalui: kad sriubos sriuba negalėtum pavadinti. Nes sriuba šiaip jau būna skysta, o čia juk daugiau faršo troškinys, bet ką tu žmogau padarysi, kad Lietuvoje šį patiekalą nuspręsta sriuba vadinti.

Salotos čia yra parodytos ne su vištiena, o su krevetėmis, nes mūsų fotografas David Krycko nufotografavo ne tą lėkštę.

Antrasis jo patiekalas buvo Cezario salotos su vištiena (20 Lt), ir ačiū Dievui, jos buvo teisingos ir nors kartą gyvenime be pomidorų. Mane labai lengva pradžiuginti ir nuliūdinti, kaip restoranų kritiką. Pateikite Cezario salotas, kaip jos turi būti gaminamos (tai reiškia, nedėkite į jas vyšninių pomidorų ir nepilkite medaus ir garstyčių padažo – o taip, yra buvę tokių dalykų), ir aš būsiu laimingas, kaip vaikas. Sukarpykite servetėles trikampiukais (kad taupiau būtų), ir prileiskite prie manęs padavėją, kuri Chardonnay vyną pavadins „šardoniuku“, ir pamatysite, kas jums bus.

Šviečiantys virš baro įvairiaspalviai buteliai be jokio vargo patraukė mūsų fotografo dėmesį: David Krycko negali būti abejingas grožiui, nei išoriniam, nei tam, kas viduje.

Beje, apie aptarnavimą, kai jau užsiminiau apie padavėjas. Studio 9 padavėjų – kiek man teko ten būti – visada gausu, ir jie man atrodo greiti. Man niekada nėra tekę ilgai laukti ar mojuoti rankomis. Žinau, kad kai kas nesutiks: kai pirmą kartą rašiau apie šį restoraną Laukinėse Žąsyse, komentatoriai ėjo ir putojo, girdi, to ir kito ilgai neaptarnavo, ar kreivai pasižiūrėjo, ar dar kažkas jiems nepatiko. Nežinau, gal tiesiog tie lankytojai  labai daug yra blogo darę ir linkėję gyvenime, ir tokiu būdu karma atsisuko prieš juos. Man ten aptarnavimas visada labai geras.

Mėsainis buvo skanesnis, nei galima suprasti iš šios nuotraukos. Mūsų bandymai redakcijos darbuotoją prijungti prie naudingo darbo visuomenei ir įbrukti jam į rankas fotokamerą nedavė trokštamų rezultatų. Tačiau ne viskas gyvenime pavyksta.

Aš užsisakau, žinoma, mėsainį (21 Lt). Jūs dar to nežinote, bet man pagal sutartį su Lietuvos mėsainių gamintojų asociacija priklauso visur, kur tik būnu, užsisakinėti mėsainius. Čia mėsainį taisyklingai vadina „burgeriu“, ir tai nėra uždraustas žodis. Kandu. Ne, nesugedo. Prašiau su krauju – atnešė su krauju. Sultingas. Salotos, pomidoro skiltelė – viskas vietoje. Bandelė gerai išlaiko mėsos paplotį. Bulvytės gerai iškeptos. Taip, be priekaištų.

Dar užsisakėme bulvių traškučių, plonyčių, paties restorano gamybos (8 Lt). Nepagalvokite, tai nėra labai sveika – bulvės ir aliejus. Bet vis tiek labai skanu. Nes labai plonai supjaustyta ir šviežiai gruzdinta.

Namų kepimo traškučiai yra ne tai, ką jums rekomenduoja dietologas, tačiau kaip maisto gaminys jie mūsų nenuvylė. Pusę lėkštės turinio suvalgė David Krycko, o likusius išsinešė pavaišinti draugei, su kuria ėjo gerti alaus į Kudirkos skverelį.

Šis baras tikrai išlaikė laiko egzaminą ir tapti gerbiamu senbuviu, tokiu, be kurio Vilniuje jau kažko labai stigtų daugeliui žmonių. Dabar laukia naujas patikrinimas: jau laikas peržiūrėti meniu ir iš esmės naujinti, keisti ir stebinti, kad nebūtų kaip kitam panašiam sostinės deimantui, Zoe‘s Odminių gatvėje, kur nuolatiniai lankytojai viską jau moka mintinai ir prašo, kone verkdami, kada gi, pagaliau, ką nors naujo sugalvosite.

Dviejų žmonių pietūs kainavo 90 Lt ir arbatpinigius. Keturios žąsys iš penkių: kad neužmigtumėt ant laurų.

Studio 9, Gedimino pr. 9, Vilnius. Tel. 8 69852999. Facebook profilis.

Nuo sekmadienio iki trečiadienio: 11:00-24:00. Ketvirtadieniais: 11:00-02:00. Penktadieniais ir šeštadieniais: 11:00-04:00.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (7)
blam 2013-11-02 18:33

Tai draugų visi (arba beveik) turi.
Svarbu, kad ne žmoną, mylimąją ar sugyventinę.

Andrius Užkalnis 2013-11-02 19:39

Ten jo mylimoji, nenorėčiau daugiau pasakoti, tai Davido asmeninis reikalas.

betty 2013-11-03 13:12

David…mmmm…

yra neblogai 2013-12-05 19:53

Tik velnias, kodel negali buti kazko prie alaus, plonu bulviu traskuciu, su kazkokiu rugsciu padazu.. Nu aisku, visokios keptos duonos su suriais tokiose Vilniaus vietose jau nebemadingos, taigi tenka tusciu skrandziu siurbciot bokala ir dziaugtis aplinka, bet ne uzkandziais, ar bendrai maistu

To neblogai 2014-04-11 15:37

Jeigu norisi kazko prie alaus, eikit i kita vieta kur duona kepta parduoda, niekas nevercia cia eiti

Parašykite komentarą