ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.

Sumuštininė GIMME: trečias šansas neišgelbėjo

Gimme, Aušros vartų 4, Vilnius

2012 - 04 - 16
Kol gyvenau Briuselyje, labai mėgau tenykštes mažas, tik pietų metu dirbančias užeigėles-sumuštinines. Jose per pietus grūsdavosi nežmoniškas kiekis išalkusių biurokratų, bet tai buvo ne minusas, o privalumas: atmosfera smagi, vitrinose pridėta skanaus ir gražaus (!) maisto, pardavėjai/gamintojai sukasi kaip vijurkai, žmonės šurmuliuoja, brazda, bet jokios nepasitenkinimo išraiškos veiduose nepamatysi, nes, kaip sakiau, sumuštinius ruošiantys ir visokius apetaizerius irgi insalatas kraunantys darbuotojai sukasi labai greitai ir bendrauja maloniai.
 
Pamenu, kad labiausiai mėgau karštą sumuštinį su kumpiu, sūriu ir rukola. Nieko baisiai prašmatnaus, bet skonį prisimenu iki šiol. Eilinis pavyzdys, kad paprasta yra gerai. Puiki traški ciabatta, geras kumpis, kažkokiu būdu neiškepanti gaivi rukola - liuksiški pietūs ant suoliuko parke, kurių, beje, Briuselyje daugiau, nei pas mus spaudos kioskų.
 
 
Kaip ten bebūtų, grįžusi į Vilnių, labai pasigesdavau tokių mažučių zabegalkų, kur tau padarytų sumuštinį tiesiai prieš nosį, įdėtų to, ko tu nori, o pats išėjęs galėtum neskubėdamas papietaut atokaitoje, ant suoliuko, o ne lėkti atgal į prikvėpuotą ofisiuką. Tas ypač aktualu pavasarį, kai po žiemos pirmą kartą atšyla tiek, kad uodega jau nebeprišąla prie to suoliuko.  Nekalbėkim apie MacDonald's ar "kebabines", nes kalbam apie sumuštinius, o ne jų prototipus. Teisybės dėlei, reikėtų pabrėžti, kad esu labai įvairaus maisto mylėtoja, ir "fast food'o" nevengiu.
 
Ir ką gi, berods Vilniaus gatvėje atsidarė tokia sumuštininė, tačiau man net nespėjus susivokti, ji ir užsidarė. Matyt, kad vis dar nėra mados pietaut kitaip, o ne sėdint čiliake ar kokiam keistam kankane, kur, mano manymu, iš viso nėra nieko valgomo.
 
Galingasis Feisbukas užrodė "Gimme" - sumuštinių barą (?), kurį tuoj pat entuziastingai "užlaikinau". Nuotraukos spalvingos, aprašymai "skanūs", vieta gera (Aušros Vartų gatvė), tad paskutiniam sniegui nutirpus, braukiam su drauge ir pora vežimų (su vaikais) degustuoti. Patogu - vaikai miega, mamos tuo metu pavalgo. Tiesa, anglų kalba "Gimme" save pristato kaip "sandwich restaurant", kas yra mažų mažiausiai keista.
 
Kai lipdami Aušros vartų gatve pamatote dešinėje Bazilijonų vartus, žinokite, kad kairėje jau priėjote Gimme
 
Pietų metas, todėl viduje grūdasi daug jaunų žmonių - to ir troškau, todėl apsidžiaugiu teisingu pasirinkimu. Meniu čia nedidelis, rinktis galima iš trijų karštų ir trijų šaltų sumuštinių bei dienos sriubos. Tiesa, dar yra vienas specialus sumuštinis "Majus 500" - su karamelizuotais svogūnais, kalakutiena ir tt. Užsisakome po karštą sumuštinį (su jautiena ir su vištiena), sumoku ir išeinu laukti į lauką, kad nesistumdyt mažoje patalpoje. Už prekystalio sukasi tik dvi mergaitės, viena tuo pat metu ir telefonu užsakymus priima. "Šaunuolės", pagalvoju, nes girdžiu, kaip maloniai, su užsidegimu jos bendrauja su klientais, o tuo pačiu metu dar ir sumuštinius tepa/kepa.
 
Ką gi, nors lauke šviečia saulė, visgi šalta - kokie 4 laipsniai. Praeina pusvalandis, mes vis žiūrime į langus. Deja, jokių ženklų. Neiškentusi draugė užeina,   klausia sumuštinių, sako jai - dar ne, bet jau tuoj. Iš mergaičių veidų panašu, kad mes pamirštos. Na gal ir taip - viduje nestovime, alkanom akim nežiūrime. Be to, nenorime užblokuot viso ploto su dviem savo vežimais (tik tiek čia jo ir yra - keturi aukštakojai apvalūs staliukai, kaip kokiame bistro). Dar po dešimties minučių (iš viso pralaukėme 40 minučių - jei tai būtų buvusi mano pietų pertrauka, būčiau labai supykusi, bet dabar mes nepykstam ir suprantam, kad pirma reikia darbo liaudį pamaitint) mūsų sumuštiniai jau supakuoti ir perduoti mums. Valio. Traukiame valgyti.
 
Sumuštiniai dideli, šilti, tad atrodo, kad buvo verta, tačiau... Manasis su "krosnyje kepta jautiena" - toks be nieko. Jame nerandu nei žadėtosios mozarellos, nei marinuotų agurkėlių, o ir tos pačios jautienos reikia gerokai paieškot tarp gausiai prikrauto "Iceberg" salotų kapotinio. Kad ta jautiena kepta krosnyje, tai patikės nebent tas, kas nėra ragavęs jautienos. Jokios. Kolegės sumuštinis su vištiena sausas. Bet abiejų sumuštinių duona traški, šilta, tad suvalgome be didelio burbėjimo. Ką gi, pirmas blynas šiaip sau, bet mergaitės atsiprašė ir padėkojo, kad laukėme, todėl nusprendžiu, kad čia dar ateisiu.
 
Ateinu po savaitės ir vėl su ta pačia kolege. Duodu antrą šansą tam pačiam sumuštiniui su jautiena. Deja, šį kartą kažkodėl nėra "Gimme Hot" padažo, su kuriuo jis rekomenduojamas. Vėl pietų metas, bet sumuštinius gauname greitai - maždaug per 10 minučių, ir juos paslaugi mergaitė netgi išneša mums į lauką. Valgome, plepame, ir staiga aš suprantu, kad jie visiškai kitokie. O todėl, kad dabar jau yra ir sūrio, ir agurkėlių, ir jautienos. Tiesa, vis dar atseit krosnyje keptos - t.y. geriausiu atveju virtos kepimo  maiše. Ar panašiai. Na, gerai, nereikia norėt šedevrų, juolab kad ir sumuštinių kaina teisinga - 7,90 Lt. Ką gi, pažanga yra. Belieka įsitikinti, kad tik tas vienas kartas buvo nevykęs, taigi einu trečią kartą. Su vyru perkame porą sumuštinių (vienas iš jų - vėl su jautiena); prisakau vyrui, kad man būtinai su "Gimme Hot" padažu. Sumuštinius gauname greitai dar ir dėl to, kad vakaras, todėl mėgaudamiesi šiltu oru, vyniojam popierius ir ragaujam. Mano skonio receptorius nužudo nesveikas kiekis garstyčių - ne prancūziškų, ne švediškų, o tų aitriųjų, vadinamųjų rusiškų. Žiopčioju, o vyras sako, kad mergaitė klausė, ar norim aštriau. Aš mėgstu aštriai, bet atsiprašau, toks kiekis garstyčių - tai ne aštrumas, o paprastas būdas priversti verkti ir šniurkščioti vidury gatvės. Bandau nukrapštyt garstyčias, bet jų tiek daug ir jos taip persimaišiusios su salotom ir įsigėrusios į duoną, kad.. Tai čia tas vadinamasis "Hot" padažas? Et, ir žadėto sūrio vėl nerandu... Kitas sumuštinis su kalakutiena, obuoliais ir kitais priedais gerokai skanesnis, tačiau jo skonio negaliu konkrečiai apibūdint, nes burną nužudė garstyčios.
 
Na ką, trečias kartas tikriausiai nemeluoja. Negi vilties teikusi vieta bus išbraukta iš mano maršrutų? Turbūt ne, bet vėl bandysiu daug vėliau, nes dabar kuriam laikui "atsivalgiau". Visa kita - sveikintina: šaunios (bet turbūt ne visai kulinarės) merginos, gera vieta, teisingas darbo laikas (savaitgaliais dirba iki ryto, kad nereikėtų lėkt į stoties McDonald'ą, užsinorėjus ko nors šilto, greito ir patogaus valgyti einant/mašinoje/ant suoliuko) ir netgi teisingos kainos. Bet tobulėti tikrai yra kur ir tą daryti būtina. Ir aš labai tikiuosi, kad tokių vietų atsiras daugiau.
 
Autorė Miglė Makauskaitė
 
GIMME sumuštinių baras, Aušros Vartų g. 4, tel. tel. +370 685 00684. Tinklalapis. Profilis Facebook.
 
Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio: 07:30 - 22:00; penktadieniais: 07:30 - 05:00; šeštadieniais: 10:00 - 05:00; sekmadieniais: 10:00 - 18:00.


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (11)
Bruzgis 2012-06-14 01:00

Ka as zinau, normali vieta, o sumustiniu tokiu dar nebuvau ragaves, as laikinu ir valgau, tik laukti reikia… bet priklauso nuo tempo. Viliuosi man taip nebus kaip minima straipsnyje :) tfu tfu tfu

Mari 2012-09-27 17:26

Kaip galima tikėti apžvalgos turiniu, jeigu autorė vartoja žodžius visiškai ne pagal prasmę (ką norėta pasakyti „kalbam apie sumuštinius, o ne jų prototipus“, kalbant apie paprastus sumuštinius ir greituosius burgerius?).

A. 2015-01-16 12:49

labai taikli pastaba ir dar pabaigoje susidarė įspūdis, jog autorė nelabai ir težino, ko nori :D

Greta 2012-12-19 12:33

GIMME sumuštiniai patys skaniausi! Viskas ten gražu ir tvarkinga, sumuštiniai tiesiog liuksiški. Ypač su trim sūriais bei kiaušinio salotom ir karamelizuota šonine! Niamyyyy, o ir kava ten super skani. :)

Monika 2013-03-06 17:50

Šiauliuose viskas super, kiek valgėme, kol kas tik džiaugiamės. Ir, kiek ateinam, atrodo, kad vis daugėja ten žmonių. Šaunuoliai, taip ir toliau!!! :)

Parašykite komentarą