ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.
Atgal

Taste: nelauktas korėjiečių pataikymas

Taste, Vokiečių g. 2, Vilnius

2014 - 04 - 10
Čia kažkada buvo Dailininkų sąjungos salonas

Kai jau pradės nusibosti mano pasakojimai apie tai, kaip Lietuvoje trūksta geros Azijos virtuvės, pasakykit man. Nes ieškau jos su tokiu užsispyrimu, kuris vertas geresnio pritaikymo. Dažniausiai kartojasi ta pati istorija: autentiškas pavadinimas, šiokios tokios viltys, ir beveik neišvengiamas vilčių žlugimas. Viltys žlunga, kai supranti, kad Lietuva dar nepasiruošusi Azijos virtuvei, nes čia jai ne tik sudėtinių dalių trūksta, bet ir klientų perkamosios galios. O tie, kas turi tos perkamosios galios, dažniausiai nenori egzotikos. Jie nori tik didesnio steiko.

Į naują korejiečių restoraną Taste – JHK & DD‘s Place nuėjau tinkamai nusiteikęs. Jei prieš apsilankymą man būtų atlikta lobotomijos operacija, ir tai turbūt nebūčiau turėjęs mažiau vilčių. Ėjau ten pietų visiškai šaltas, net laukdamas nusivylimo ir labai sunkaus apžvalgos rašymo: lengviausia yra rašyti apie labai geras ir visiškai beviltiškas vietas. Tokie restoranai, kurie kažką bando ir niekaip jiems neišeina, atrodo liūdnai, kaip pramogų parkas lietingą rudens dieną: matai, kad ir kaip besistengtų, niekas jiems nepavyks. Toks rašymas būna itin nelinksmas darbas, nes užpildo sielą tuštuma ir kviečia ieškoti penkiasdešimties nykumos atspalvių. Nors visa nykuma nuspalvinta vienodai.

Taste įsikūrė Vokiečių gatvėje, kur kažkada buvo Dailininkų sąjungos salonas ir pardavinėjo gerus dailės darbus, o kartais tik šiek tiek geresnius saulėlydžių vaizdus, nei dabar prekiauja amatininkai Pilies gatvėje. Aplinka – visiškai asketiška. Statūs kampai ir lygūs paviršiai.

Interjeras nothing if not asketiškas

Korėjos virtuvė nėra mano mėgstamiausia iš visų Azijos skonių, ir tai ne mano vieno nuomonė: gal todėl pasaulyje Korėjos restoranai populiarumu nusileidžia ir japonams, ir kinams, ir tajams. Jie taip ir nesugebėjo išsivaduoti nuo mitų apie šunų mėsą, kaip mėgstamiausią tautos patiekalą (pačioje Korėjoje keturkojo draugo kepsnio reikia gerai paieškoti, tai retas delikatesas, o ne dienos pietų meniu, kaip kokios bulvės ir kiauliena Lietuvoje). Be to, pernelyg lengvai nueinama į branduolinio stiprumo aitrumą: jie turi stiprokų pipirų ir jų nebijo naudoti.

Čia tokie kimchi, kopūstai su čiliais. Restoranas juos daro patys.

Ir, pagaliau, korėjiečių nacionalinis patiekalas, įvairaus aštrumo rauginti kopūstai, gražiai lapais suslėgti ir paraudonavę nuo pipirų, yra tikrai ne kiekvienam. Prie jų reikia priprasti. Aš, atsimenu, Seule per kelias dienas taip ir nepripratau ir galiausiai jaučiausi laimingas, radęs padorią užsienietišką mėsainių užkandinę ir ten sotindamasis petys petin su amerikiečių kareiviais.

Čia taip atrodo visokie skirtingi ir įvairūs patiekalai

Korėjiečiai mažai valgo atskirų užkandžių: viskas atkeliauja beveik vienu metu, ir prie visų pagrindinių patiekalų būna daugybė priedų mažuose indeliuose. Net nebandėm aiškintis, kas priklauso prie ko. Patarimas: užsisakykite po pagrindinį patiekalą, atsipalaiduokite ir pasitikėkite, kad jums atneš daug visko, ir kas nors turbūt patiks.

Tačiau mes vis dėl to lietuviai (nors ir ne patys geriausi, turbūt), ir vis tiek užsisakome vieną lengvesnį patiekalą pabandymui: tešlos ir kiaušinių blyneliai su daržovėmis, krevetėmis ir mėsa Samsaek Joen (18 Lt) priminė mažoje Kioto skylėje valgytus japonų omletus okonomiyaki, kur primaišo visokio velnio ir kepa kliento akivaizdoje. Užsisakyčiau ir dar kartą.

Sriuba doenjangjjigae. Ištarkite ir jums atneš.

Sriuba doenjangjjigae (ne, nežinau ir aš, kaip taisyklingai ištarti tą žodį, gerai kad nors Korėjos automobilių ir telefonų gamintojai lengvesnius vardus savo gaminiams sugalvoja) su daržovėmis ir mėsa (38 Lt) buvo tiršta ir vidutiniškai aštri. Puikūs sojos varškės gabalėliai, dobu (kaip japonų tofu, tik aitresni). Padavėja pamokė šaukštu paimti šiek tiek ryžių, maktelti šaukštą į sriubą, ir užsidėti dar kokių nors priedų – salierų, paparčio ūglių, omleto gabalėlių arba tų pačių raugintų kopūstų kimchi. Kopūstai čia, kaip pasakė padavėja, labiau vidutiniškai aitrūs, nei žudantys (jie patys juos raugia, o ne importuoja konservuotus). Mirkome ryžius, dėliojame gabalėlius. Nepratusios europietiškos rankos greitai išmoksta manipuliuoti ir suręsti tokį sudėtingą kąsnį, kad jame būtų kuo daugiau skirtingų skonių. Patiko. Smagus laiko praleidimas ilgam vakarui prie stalo.

Jautiena, kurią kepa tiesiog jums ant stalo.

Jautiena sezamų padaže jumoolleok (63 Lt) kepama prie stalo ant įkaitinto metalinio paviršiaus, buvo mūsų sąmoningas pasirinkimas, kad neimtume tradicinio bulgogi patiekalo – jautienos, marinuotos saldžiame sojų padaže, kąsnelių (58 Lt). Na, nesinori viską daryti ir užsisakinėti kaip visi, ar ne?

Čia mėsą taip reikia valgyti.

Jautiena – labiau neutrali, nei sodri – mums patiko, o dar smagesnis buvo jos valgymo būdas: ant delno padedamas salotos lapas, šiek tiek aitraus pipirų padažo, ant jo – gabalėlis jautienos, dar kas nors iš daržovių priedų (garbės žodis, tų paparčio ūglių kitą kartą užsisakysiu atskirai didelį dubenį, tokia palaima), viskas susukama kuo kiečiau ir vienu kąsniu suvalgoma. Sakau, užsiėmimas guvioms rankelėms.

Pietūs dviem (gėrėme tik arbatą) kainavo 126 Lt ir arbatpinigius, kurie tikrai buvo uždirbti nuovokios ir išmanios padavėjos, vardu Agnė (bent jau taip sako čekis). Aptarnavimą girsiu nesidrovėdamas: taip, Korėjos virtuvė yra naujiena daugumai Vilniaus gyventojų (Alytuje ir Prienuose, žinoma, Azijos virtuvė yra pažįstama geriau, mat Dzūkiją ilgus metus valdė totorių-mongolų užkariautojai), ir todėl iš padavėjos bus tikimasi platesnio patiekalų pristatymo. Kas ir buvo padaryta.

Svarsčiau ir šiaip, ir taip, ir nusprendžiau, kad ir prikibti nėra prie ko, ir kad prie Vilniaus gastronominio peizažo šis naujas korėjiečių restoranas stipriai prisidėjo. Penkios žąsys iš penkių.

 

Taste (JHK & DD’s Place), Vokiečių g. 2, Vilnius. Tel. +370 659 26909. Tinklalapis. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki vidurnakčio. Penktadieniais ir šeštadieniais – nuo 11:00 iki 02:00, sekmadieniais – nuo 11:00 iki 23:00.



Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (11)
jst 2014-05-04 04:04

Uzskaitau — puikus aptarnavimas ir puikus maistas. Gal ne kiekvieno kisenei, taciau manau karta per menesi gali kiekvienas norintis suplot uz nepaprasta svente burnoje.

Tai, 2014-05-19 10:04

kad Vilnius irgi Dzūkija…

Minde 2014-06-22 17:04

Man irgi patiko čia. Aptarnavimas tikrai puikus.

Tadas 2014-08-04 16:53

Labai puikus restoranas. Aptarnavimas ir maisto kokybė tiesiog nepriekaištinga.

=G= 2015-03-16 17:21

Atsiskaitant truputį susigėdome, kad nepasirūpinome grynais arbatpinigiams. Už tokį aptarnavimą tikrai verta dosniai atsilyginti.

Parašykite komentarą