ApžvalgosInterviu ir straipsniaiApie Žąsis. Kontaktai.
Atgal

Trys Klevai, kinų puota ten, kur gero rytų maisto reta

Trys Klevai, Šv.Mykolo 2, Vilnius

2013 - 05 - 02

Kai sakau „gero kinų maisto reta“, noriu pasakyti, kad jo reta Lietuvoje. Mūsų šalyje, į kurią kinų maistas atėjo kartu su nepriklausomybe, jis tapo žinomas kaip pigus, gausiai dirbtinais pagardais gardinamas, krakmolingais padažais užpiltas ir lengvai nuspėjamas. Nėra rajono, kuris būtų toks vargingas, kad jame negalėtų atsirasti kinų restoranas, išpuoštas pigiais raudonais žibintais ir plastmasiniais drakonais.

Be to, kaip ir indų restoranai daug kur pasaulyje, taip ir kinų užeigos kalba apie unikalumą ir išskirtinumą, tačiau jų meniu dažniausiai yra absoliučiai toks pat, kaip ir kituose kinų restoranuose toje pačioje šalyje. Žinoma, būna išimčių.

Prisimenu kinų restoraną arčiausiai namų Londono priemiestyje. „Pekino rūmai“, toks buvo pavadinimas. Meniu buvo sakoma, esą šefas kasmet keliauja į Kiniją, į svarbiausius virėjų konkursus, ir ten semiasi patirties ir idėjų. Gal kas nors tuo ir tikėjo, nors abejoju. Restorano meniu nesikeitė 16 metų, kol mes ten gyvenome. Šefas tikriausiai toliau Londono nebuvo nuvykęs, tačiau ką gali žinoti. Restorane visą laiką grodavo ta pati kompaktinė plokštelė, kuri groja visuose kinų restoranuose visame pasaulyje. Instrumentiniai hitai prie vištienos ir krevečių: Vivaldžio „Metų laikai“ ir gitara pergrotos romantiškos melodijos iš kino filmų.

Kaip bebūtų, Lietuvoje labai pasiilgau tokio kinų maisto, kaip Britanijoje ar Amerikoje. Viena iš geresnės reputacijos vietų Senamiestyje, tylioje šv.Mykolo gatvėje (jau daug, daug metų – atsidarė dar praėjusiame tūkstantmetyje). Reputaciją atitinka kainos: čia neinama dėl mažų kainų. Surengėme ten šeimos šventę: suderinsim malonumą su nauda ir pažiūrėsime, kas bus.

Mažos porcijos čia tik dienos metu ir darbo dienomis, todėl visi patiekalai, vardinami žemiau, yra normalių porcijų dydžio.

Gruzdinta saldžiarūgštė vištiena.

Saldi vištiena, „Vyšnios mėsa“ (29 Lt), glazūruota ir auksinė, visada neabejotinas vaikų pasirinkimas – turbūt cukraus sirupas nugali viską – yra vienas iš klasikinių patiekalų, ir čia nenuvilia. Čia cukraus ir tešlos nėra daugiau, nei vištienos, kaip kartais būna.

Mūsų žinomas iš praėjusių vizitų daržovių patiekalas, kepti baklažanai sojos padaže (31 Lt) yra tikri nugalėtojai: švelnūs, lengvučiai, be jokio riebalų ar drėgmės pertekliaus. Mums patinka, kai patiekalai neplaukioja padaže, lyg sriuboje. Nebent valgytume sriubą.

Jautiena Oyster Sauce

Jautiena „oyster“ padaže mums pasirodė sodri. Padažo pavadinimas yra iš meniu, nors teisingiau būtų vadinti šį rudą padažą austrių padažu: jo istorija prasidėjo nuo virtų austrių, o šiais laikais dažniausiai į padažą tik pridedama jų esencijos dėl kvapo, ir gaminamas jis iš vandens, cukraus, druskos ir krakmolo, o spalvinamas karamele.

Dviejų skonių žuvis

Žuvies patiekalai ypač vykę (gal todėl, kad šios žuvys lietuviams yra artimos): tiek sterkas (39 Lt), tiek voverės formos karpis (54 Lt), su dviejų skirtingų skonio padažais – vienas aštrus, kitas ne. Čia jau labai arti kiniškų įmantraus maisto grožybių ir visos kinų maisto ruošimo ideologijos, kur patiekalas gaminamas ir patiekiamas kuo sudėtingiau, demonstruojant kulinarinius pasiekimus.

Jūros gėrybių kokteilis.

Jūros gėrybių kokteilis su kiniškais grybais ir brokoliais (35 Lt) buvo geresnis, negu mes galėjome tikėtis: jūros gėrybės (net ir šaldytos) nėra stiprioji Lietuvos kulinarijos pusė, tačiau čia patiekalas buvo neeilinio švelnumo. Galbūt jūros gėrybių norėtųsi stambesnių, jei pasaulis būtų idealus.

Koldūnai buvo netikėtai geri, ne perkepti, ne nužudyti, ne susvilinti.

Netikėtumas buvo kepti kinų koldūnai (16 Lt), tik truputėlį apkepti (ne sudeginti, suskrudinti ar beveik sunaikinti ant keptuvės, kaip kartais būna) – čia kepimas tik iš vieno šono pakeičia tekstūrą, sutvirtina švelnią ir minkštą tešką su stambiai kapotu mėsos įdaru. Tikrai atradimas: nedažnai šis, vienas paprastesnių patiekalų kinų restorane, būna vienas įsimintiniausių.

Aš noriu atskirai paminėti aptarnavimą. Du žmonės spėja aptarnauti visus stalus, išnešioti gėrimus, ir jiems viskam užtenka laiko (net ir patiekalų aptarimui su klientais, kadangi čia padavėjai žino patiekalus atmintinai ir juos išmano), skirtingai nuo daugelio kitų restoranų. Žinote, kodėl? Todėl, kad labai greitai juda ir žino, ką daro, ir galvoja du žingsnius į priekį. Žino, kas kur padėta ir ko reikia klientui. Kiti restoranai galėtų pasimokyti.

Vynų sąrašas man pasirodė per paprastas: vyno derinimas prie kinų maisto nėra labai sudėtingas, tačiau „Trijuose klevuose“ – tik labai nuobodūs vynai, iki skausmo pažįstami iš apatinių prekybos centrų lentynų. Žinoma, daugelyje kinų restoranų visame pasaulyje vynų pasirinkimas yra daugiau nuobodus arba beviltiškas, tačiau tai nėra priežastis nesistengti. Klientai tai įvertins, ir vynai bet kuriuo atveju yra vienas didžiausių pelno nešėjų restoranams.

Devyniese sumokėjome, su arbatpinigiais, 840 litų. Keturios žąsys – norėtųsi dar daugiau išskirtinumo, daugiau ypatingų patiekalų, nuo kurių atvimpa žiauna. Nepakenktų ir labiau apgalvotas vynų pasirinkimas. Tačiau tai vienas geriausių sostinės kinų restoranų. Pakartosiu, koldūnai buvo puikūs.

Trys Klevai, Pilies g. 16/2 (įėjimas iš šv.Mykolo gatvės), tel. +370 5 261 6296. Tinklalapis. Facebook profilis.

Darbo dienomis nuo 11:30 iki 23:00. Savaitgaliais nuo vidurdienio iki vienuoliktos valandos vakaro.

Trys Klevai, Pilies g. 16/2 (įėjimas iš šv.Mykolo gatvės), tel. +370 5 261 6296. TinklalapisFacebook profilis.

Darbo dienomis nuo 11:30 iki 23:00. Savaitgaliais nuo vidurdienio iki vienuoliktos valandos vakaro.



Diskusija
Rokas 2013-05-02 17:41

Pamirsote toki dalyka kaip troooooaaaaaagiska tualeta, i kuri nusileidus laiptais atrodo kad tuoj kasnors islys ir tave pashtyrins, nekalbant jau apie tai kad pats tualetas atrodo kaip koks nors Naujoje Vilnioje esantis viesasis. Man atrodo kad Triju Klevu kainos nelabai atsijoja varguomene, kurios daznai issigasta Andrius, nes kainos ten ir kituose Centro kitaicuose yra labai panasios. Padavejai ten top notch – cia 100% sutinku. Apsharpanas interjetas, yra tam tikras lygis kai tai faina ir prisideda prie atmosferos, bet dabar tai tiesiog apsharpanas interjeras. :D Pries ~12-15 metu man Klevai paliko neisdildoma ispudi, sugrizes ten vel, daviau tris sansus, nei vieno is ju nepateisino ir dabar mano atmintyje sis restoranas yra istriges kaip „eiliniai kitaicai“.

Gabe 2013-05-03 19:31

As irgi galvojau kodel su tais vynais pas kiniecius nykoka.. Galiausiai sugalvojau, kad gal cia del ju virtuves specifikos – itin daug rugsciu (saldziarugsciu) ir/ba astriu patiekalu. O tiedu skoniai kaip niekas kitas nukilina bet koki vyna – bent jau mano skonio receptoriams. Man prie kinietisko (kaip ir indisko) maisto geriausiai tinka alus.

Parašykite komentarą