Tuborg Beach Bar: burgeriai ir sriubytės prie jūros tako Nidoje


2013 - 08 - 07

Būna tokių apžvalgų, kur imuosi rašyti sunkiom rankom. Ne todėl, kad labai blogai, o todėl, kad Lietuva pilna vietų, apie kurias ką nors įdomaus parašyti labai sunku. Nebent rašyčiau, kaip man kartais pasitaiko, apie susijusius ir nesusijusius dalykus.

Taip jaučiuosi, kai man parašo apie absoliučiai niekuo neįsimenančias vietas, ir geruoju siūlo: „aplankykit, tikrai nepasigailėsit“. Žmonės mielieji, jūs dažnai nežinote, koks žemas yra mano gailesčio slenkstis. Bet čia ne apie tai.

Kėdės pagamintos iš atidirbusios medinės taros, arba gal iš niekada nedirbusios.

Įdomiausias dalykas apie Tuborg Beach Bar yra, turbūt, jo oficialus adresas (o Laukinėse Žąsyse mes privalome pateikti tikslų adresą), kuris yra „Nidos-Smiltynės plentas 7, Nida“. Nė velnio jis ne Nidos-Smiltynės plente. Tiesiog jūros takas, vedantis nuo Auksinių Kopų poilsio namų prie gelbėtojų stoties, neturi pavadinimo nuo ten, kur baigiasi G.D.Kuverto gatvė – ir adresui paimtas artimiausias pavadintasis kelias. Arba net ne artimiausias. Vienu žodžiu, tikiuosi, laiškanešiai neina jų ieškoti, nes neras. Kaip ir mokesčių inspektoriai.

Ne, šiaip jau, ten įdomūs (although nepatogūs) dar ir jų krėslai, padaryti iš medinių palečių liekanų.

Noriu galvoti, kad tas paletes išplauna į krantą jūra per audrą kartu su gintarais. Tie medgaliai ant pliažo būna pažymėti įvairių šalių žymomis (čia, įsivaizduokim, ir Jamaikos dėžės, čia ir Indokinijos mediniai laiškučiai) ir paskui beach-comberiai ryte randa tuos meilės laiškus iš viso pasaulio, ir iš to medžio štai atsisėdę hipsterių auksarankiai su obliais, pjūklais ir plaktukais, kaip kokie latter-day bibliniai juozapai, sumeistrauja krėslus, bet tai turbūt būtų pernelyg romantiškas užsisvajojimas.

Manau, krėslai – kaip ir gultai, ant kurių gali išsitiesti ypatingai vėsūs ir atsipūtę lankytojai – yra vis dėlto buvo gauti ir pagaminti organizuotai.

„Eat me“, sako vėliavytė. Indeed, du kartus prašyti nereikės.

Kaip latentinis pramoninio ir modernaus alaus mėgėjas (buvau pastebėtas apie tai rašant), tai negalėjau nepasidžiaugti, žinoma, kad čia brandinta Tuborgu, kurį labai mėgau tais laikais, kai buvau labai jaunas, gyvenau Lietuvoje, ir Tuborg, Lapin Kulta ir kitokius importinius alus mielai rinkdavausi todėl, kad jie buvo importuoti ir brangūs. Aš to nesigėdinu. Liekamieji reiškiniai liko iki dabar.

Dabar Tuborgas yra importinis brandas, bet verdamas Utenoje, ir aš pats negaliu pasakyti, kodėl man jis labiau patinka, negu Carlsbergas, gal dėl kartesnio Tuborgo skonio, o gal todėl, kad Britanijoje Carlsbergas per daug  įstrigo kaip marozų (chavs) mėgstamas brandas. Žinoma, brandas nėra atsakingas už savo garbintojus, kaip kažkada sužinojo Burberry.

Pažiūrėkim, kas per maistas. Meniu labai nedidukas, ir pozicionavimas yra labai tikslus: maistas prie alkoholio arba maistas pagirioms. Dviejų rūšių burgeriai (čia jų nevadina mėsainiais, ir mano širdis jaučia, čia jiems galutiniame vertinime gali pridėti kokią žąsies kulšelę), dviejų rūšių wok‘ai (su vištiena ir su krevetėmis), septynios picos (kurių neišbandėm, matėm, kaip valgo kiti – blogai neatrodė), pagaliau, visų pasikėlusių sostinės Azijos virtuvės vertinama ir šlovinama Tom Yum sriuba, arba gal tiesiog sriubitė and pachmielo.

Čia jie kartais taip ironiškai sako su i trumpąja, nors daug kas kaltina būtent, kad aš legitimizavau beraščių spelingą, tačiau tai nėra tiesa: fonetinį budulių kalbos variantą sugalvojo Rimas Šapauskas, ir aš tik pradėjau energingiau jį užrašinėti, o Duskit Pavidolei brandas tik įteisino šitą barbariškumą jūsų visų džiaugsmui.

Sriubitė

Tai štai, nuo sriubytės ir pradėsime.

Neįtikėtinai vėsūs ir pabuvę Vietname ir Laose mūsų sostinės gyventojai labiausiai už viską mėgsta pasakoti apie tai, kokia turi būti tikra Tom Yum sriuba (ne tokia, kaip pas mus), o tokiose vietose, kaip Briusly Vilniuje, kalbas apie tai galite išgirsti dažniau, negu fotografų forumuose razborkes tarp Nikono ir Canono mėgėjų, kad juos kur galas.

Sriuba (12 Lt) čia yra, tiesą sakant, tik aštrokas skystas sultinys, ir tiek. Čiliai yra viduje. Aš kaip įsivaizduoju, kad pergėrus iš vakaro, vis tiek gerai užsrėbti karšto ir aštraus skysčio, bet fantastika tai nėra.

Burgeris prie alaus.

Burgeris su jautiena (20 Lt) yra toks, na, gal trys žąsys iš penkių (nors mes atskirų patiekalų nevertinam, bet čia atostogos ir Nida, tai prašom žiūrėkit, kad visko būna), nėra nei mėsa kažin kokia, na, bulvytės pusė velnio. Ai, pavargau šiaip jau burgerius vertinti, pasakysiu aš jums. Suvalgiau, ir buvo nieko, bet kad dėl jo grįžčiau? Nemanau. Nors, antra vertus, čia gi tiesiog prie alaus. Aš atsimenu, kaip per darbo keliones į Jerevaną tame pačiame Marriotte po dienos darbų valgydavau tokį labai pusėtiną burgerį už dvimpenkis dolerius su labai pusėtinu armėnišku alumi, ir ką? Ir nieko. Tai ir čia panašiai. Šalia pliažas, yra alkoholis, ir ką daugiau. Aptarnavimas geresnis, nei tuose ledų pardavyklose abipus tako (šiaurinėje pusėje – nerealiai pikta teta, pietinėje – mergaitė, kuri visada tingi stovėti prie savo ledų, ir būna kur nors pabėgusi).

Wok su vištiena

Galiausiai wok‘as (20 Lt). Storieji kvietiniai udon makaronai nebuvo blogi, bet jau saldaus ir nebrangaus teriyaki padažo užvaryta taip, lyg nebūtų rytdienos. Viskas kliurksėjo šitame saldume. Mes, lietuviai, apskritai labai lengvai pasiduodame saldumo vilionėms (nesakau, kad aš pasiduodu – jūs pasiduodate). Matyt yra taip, kad mūsų katalikiškas paveldas prasimuša ne tik per meilę barokui architektūroje ir sietynuose, bet ir saldaus dančio fenomene.

Alus buvo šaltas ir viskas su juo buvo gerai (7 Lt). Jie turi kokteilių nelabai didelį sąrašą, neišbandėme, kaip jie padaryti, bet jie eina nuo Jim Beam su kola (10 Lt) iki Mojito arba Long Island Ice Tea (20 Lt). Atsiskaitymas tik grynais pinigais (už viską, ne tik už kokteilius). Tiems, kas pradės burgzti apie tai, o kodėl kortelių neima, tai aš jums pasakysiu, kad laisvoje šalyje, kokia yra Lietuva, dar niekam nėra privaloma priimti korteles. Čia tik prekybininko laisvas pasirinkimas, ir pirkėjo laisvas pasirinkimas, ar jam tas variantas tinka. Grynieji pinigai kol kas yra legalūs.

Keturiese greitiems pietums su pora alaus išleidome 101 Lt ir dar palikome arbatpinigių. Trys žąsys iš penkių.

Tuborg Beach Bar, Nidos-Smiltynės plentas 7, Nida. Tel. +370 692 81067 . Tinklalapis. Facebook puslapis.

Darbo laikas niekur nenurodytas. 


Diskusija
↕ Rodyti visus komentarus (8)
Nino 2013-08-07 18:50

Salia esantis zent baras (ex vatuko sumustiniai) kala i klyna ! Aptarnavimas yra neitiketinai diletantiskas ir toks neprofesionalus, kad nepikta, o tik juokinga, bet tame yra dalis sarmo :) bet ta pati sriuba ar wok ten yra aukstesnio lygio nei bet kuriame vilniaus restorane gaminanciame analogiskus patiekalus..

2013-08-07 20:21

nu nežinau, dabar belieka laukti garsiosios Lentvario čeburekinės vertinimo:)

. 2013-08-07 22:29

Tik be pav i do scenu. Tikri hipsteriai supras.

to Nino 2013-08-08 17:57

nevykus reklama, lipant per kitu galvas.

:) 2013-08-11 09:32

Aš kokias 10 sekundžių galvojau, kas tie „pavidolei“ galvojau kaimo pavadinimas. :DDDD

Parašykite komentarą